Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Heja Italien, hoppas ni får OS i stället för oss

Risken är stor att Stockholm får OS 2026 eftersom motkandidaten är Milano-Cortina. Italien hade OS så sent som 2006. Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Johan Olsson fräser fram i OS-spåren i Sotji 2014, i 15 km klassisk stil. Dario Cologna hukar där bakom. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Det enda OS i modern tid som säkert gick med vinst är sommar-OS i Los Angeles 1984. (Bilden är dock från Vancouver 2010) Foto: DARRYL DYCK / AP CP

Det är supertrevligt med OS. Men Sverige är inte i den balans som en god festfixare bör vara. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När platsen för sommar-OS 2024 skulle bestämmas drog sig finalisterna Budapest, Hamburg och Rom ur. Kvar blev bara Los Angeles och Paris. I en unik manöver sade IOK ja till båda städerna och slängde dessutom på dem OS 2028. 

Så svårt är det att hitta anständiga OS-arrangörer numera. Det kostar mer än det smakar, nämligen - ofta åtskilliga miljarder kronor mer. Mest intresserade är länder med imageproblem, som Ryssland och Kina. Peking-OS 2008 gick loss på 386 miljarder kronor.

Det enda OS i modern tid som säkert gick med vinst är sommar-OS i Los Angeles 1984. 

Men i och med regeringens besked om att man ger säkerhetsgarantier är risken stor att Stockholm får vinter-OS 2026. Vår enda konkurrent är den italienska kombon Milano-Cortina, en kandidatur som tyngs av att Italien hade OS så sent som 2006. 

Varför säger regeringen ja? Har den knäckt baksmällekoden?

Löfven tror på OS i Stockholm

I början av mars lät statsminister Stefan Löfven försiktig: ”Vi håller på och bereder och det här måste vi göra väldigt noggrant. Det är viktigt att veta att infrastrukturen fungerar. Trafiken måste fungera, det ska finnas bostäder. Och även säkerheten för tävlingen.”

Nu, en månad senare, är alltså de väldigt noggranna uträkningarna gjorda? Nu är regeringen tvärsäker på att Sverige är redo att arrangera ett OS om knappt sju år? 

Det är ytterligt svårt att tro. Infrastruktur, trafik, bostäder och säkerhet - det är ju sådant som inte fungerar särskilt väl ens i vardagslag, i Stockholm.

Stockholm är Europas snabbast växande stad och lider, som många andra svenska trakter, av växtvärk. Den demografiska utmaning vi står inför är enorm. OS-entusiaster brukar peka på att ett olympiskt spel ”skapar jobb”, men Sveriges stora problem det närmaste decenniet är väldig arbetskraftsbrist. 

Ett OS är naturligtvis en fantastisk fest. Men Sverige är inte i den balans som en god festfixare bör vara. 

Vinter-OS för 13 miljarder?

Självklart hävdar Sveriges olympiska kommitté att just de här olympiska spelen kommer att bli både hållbara och billiga. Budgeten ligger på 13 miljarder kronor, varav nio kommer från Internationella olympiska kommittén. IOK har nämligen dubblat sitt arrangörsbidrag för att locka fler länder att ansöka. 

Men slutnotan för vinter-OS i Pyeongchang 2018 beräknas vara runt 100 miljarder kronor - dubbelt så mycket som budgeterat. Det är så det brukar sluta, fast oftast värre. 

Tommy Andersson, professor i turismekonomi på Göteborgs universitet, tror inte ett ögonblick på den svenska budgeten. ”Det är så himla onödigt att det alltid bluffas fram en minimibudget som aldrig hålls. Dessutom räknas de framtida intäkterna för högt, enbart för att kunna visa på plus”, säger han i Svenska Dagbladet.

Professorn såg kalkylerna när Stockholm drömde om sommar-OS 2004. De var bedrövliga. ”Jag skulle aldrig godkänna en sådan uppsats på universitetet.” 

Så... Heja, Italien?

 

Läs också:

Sluta dröm om OS - i Sverige