Heja Hägglund som vågar prata Nato

Försvarstal. I går var det Kristdemokraternas dag i Almedalen. Göran Hägglund krävde bland annat att det görs en ny Nato-utredning.
Foto: Cornelia Nordström

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kristdemokraterna har fastnat i sin egen krisfälla. Ett parti som konstant pendlar runt fyraprocentsspärren har svårt att tvätta av sig sin krisstämpel. Och med handen på hjärtat eller bibeln: hur attraktivt är det att uttrycka sitt stöd för ett parti som ständigt ser ut som en förlorare och vars räddning återfinns bland borgerliga broder 4 procent-röstare?

Inte heller hjälper det att Göran Hägglund är en sympatisk partiledare som man skulle kunna köpa en begagnad bil av.

KD är i desperat profileringsbehov och ett tal i Almedalen är en utmärkt chans att sticka ut. Fast den chansen missade Hägglund nästan helt och hållet.

Även om Hägglund i sitt tal närmast i förbigående nämnde att han jobbar för ett femte jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer så var det tänkt att bli en av sommaren 2013 års minnesvärda utspel. KD:s spinndoktorer hade nämligen läckt till Expressen att Hägglund skulle sätta press på Reinfeldt när det gäller jobbskatteavdraget.

Men vänta nu: Vari ligger det unika att ett alliansparti vill genomföra vad som utlovades i alliansens valmanifest 2010?

Och hur skiljer sig Göran Hägglund från Anders Borg när KD-ledaren också använder sig av den obligatoriska reservationen "om det finns ekonomiskt utrymme"?

Just det, inte alls.

Nästa utspel om höjd maxtaxa på dagis är rätt i sak. Avgiften har inte höjts sedan 2004 och om kommunerna fick tillåtelse att ta mer betalt så skulle barngrupperna minska. Men varför krångla till det med statlig medfinansiering, särskilda avtal och en överenskommelse med intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting?

Nåja, att KD som mest tjatar om vårdnadsbidraget, plötsligt börjar intressera sig för kvalitén på dagis måste ju välkomnas!

KD-ledaren ska också ha en eloge för att han följde upp partiets nya krav på en svensk Nato-utredning. I Sverige kan allt mellan himmel och jord bli en SOU i bokhyllorna på regeringskansliet. Allt utom Nato. Så heja Hägglund!

Moderaterna som i teorin är för ett svenskt medlemskap blockerar varje form av utredning. Den sittande försvarsberedningen fick inget utredningsuppdrag, och för att garantera att inga riskabla Nato-formuleringar kommer på pränt utsågs den extremt lojala karriärmoderaten Cecilia Widegren till beredningens ordförande.

Den förbjudna N-frågan och Reinfeldts beröringsskräck handlar om simpel partitaktik. Moderaterna vet att Socialdemokraterna skulle skrämma med Nato-spöket i valrörelsen nästa år.

Både M och S sätter alltså partiintresset före nationens intresse. Och en statsminister som vägrar att ens utreda en för Sverige avgörande säkerhets- och försvarspolitisk fråga brister i ledarskap.

För att försöka kompensera för detta har Reinfeldt flaggat för högre försvarsbudget. Och tänka sig, Göran Hägglund, säger samma sak.

Japp, så var det med den unika KD-profileringen.