Fadime Sahindal är en av de kvinnor som har fallit offer för hedersförtrycket. Foto: MAGNUS JÖNSSONFadime Sahindal är en av de kvinnor som har fallit offer för hedersförtrycket. Foto: MAGNUS JÖNSSON
Fadime Sahindal är en av de kvinnor som har fallit offer för hedersförtrycket. Foto: MAGNUS JÖNSSON
Sara Mohammad, grundare Glöm aldrig Pela och Fadime, tror att det finns ett mörkertal gällande hedersmorden. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGSara Mohammad, grundare Glöm aldrig Pela och Fadime, tror att det finns ett mörkertal gällande hedersmorden. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Sara Mohammad, grundare Glöm aldrig Pela och Fadime, tror att det finns ett mörkertal gällande hedersmorden.  Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Hedersmord måste straffas hårdare

Publicerad

Vart tionde mord i Sverige kan kopplas till hedersförtryck. Det är något som en regering som kallar sig feministisk måste bekämpa kraftfullt. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hela tio procent av de mord som begicks i Sverige förra året hade hedersanknytning. Det var ämnet för radioprogrammet I lagens namn som sändes i P1 på söndagen. Enligt Sara Mohammad från föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, som intervjuades i programmet, är dock andelen antagligen större än så. Mörkertalet är stort. 

Det är osäkert exakt hur många som utsätts för hedersförtryck i Sverige. Men enligt en statlig utredning från 2014 rör det sig om åtminstone 100 000 ungdomar. Carin Götblad, som ledde utredningen, anser att det är lågt räknat.

Astrid Schlytter, docent i rättssociologi vid Stockholms universitet, tror också att de utsatta är ännu fler. ”Vårt antagande är att var tredje elev, flickor som pojkar, som själva är födda utomlands eller som har två utlandsfödda föräldrar lever under hedersrelaterade familjenormer”, säger Schlytter. Om hennes beräkningar stämmer lever 240 000 unga under hedersförtryck. Det är en svindlande siffra, särskilt om man tänker på att vuxna inte är inräknade – då hade den varit än större.  

Kartläggning krävs 

I februari flaggade den rödgröna regeringen för att den ska göra en kartläggning av hur många som utsätts för hedersförtryck. Det är ett gott initiativ. Det krävs mer fakta för att kunna hjälpa de drabbade. Med tanke på den omfattande invandringen från länder med starka hedersnormer behövs dessutom uppdaterade siffror. Det skulle även behövas statistik på lokal nivå, för att sätta press på kommunpolitiker.

Även om regeringen har tagit några steg i rätt riktning ska den inte vara alltför nöjd med sig själv. Det har tagit lång tid för den att vakna och ta hedersfrågan på allvar. Det är graverande för Sveriges första feministiska regering, som den brukar benämna sig själv.

Feministisk regering måste bekämpa hedersförtryck  

Kampen mot hedersförtryck är den jämställdhetsfråga som en feministisk regering bör prioritera högst. Kvinnor som bor i Sverige ska, oavsett ursprung, ha rätt till samma friheter. De ska kunna älska vem de vill och leva med vem de vill. Så är det inte i dag. Det är en rättighet som nekas de kvinnor som kontrolleras av sin familj eller utsätts för moralpoliser i förorten. 

Det är inte enbart flickor och kvinnor som drabbas av hedersförtryck, men de är särskilt utsatta. Förra året mördades 18 kvinnor av någon de hade en nära relation med. Sex av morden hade hedersanknytning.

Regeringen har flaggat för att den ska utreda straffskärpningar för brott som begås med hedersrelaterade motiv. Det är nödvändigt. Dels kan tuffare straff ha en avskräckande effekt. Dels är brott som begås i syfte att försvara familjens eller klanens heder mer allvarliga och har större konsekvenser för offret. 

Det är bra att regeringen har vaknat upp gällande hedersförtrycket. Men det är olyckligt för offren att det inte skedde tidigare.

Läs också: 

Hedersvåld viktigare än pappamånader 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag