Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Har moderatledaren drabbats av solsting?

Moderatledaren Ulf Kristersson utlovade sänkt skatt för pensionärerna i sitt sommartal i helgen. Men pengarna behövs i äldreomsorgen i stället. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även Moderaterna faller nu till föga för pensionärspopulismen. Det är beklagligt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under måndagen kastades sig alla partistrateger och politiska nördar över SCB:s stora partisympatiundersökning. Nivåerna för de olika partierna presenterades redan i förra veckan, men de spännande detaljerna sparas alltid till den uppföljande undersökningen.

Den stora nyheten är givetvis att Socialdemokraterna rasar bland LO-väljarna. Stödet för S är nu nere på 38,5 procent, vilket kommer att leda till förnyade diskussioner om LO:s mångmiljonstöd till S. 

Men det finns fler intressanta observationer. En sådan är att väljarstödet för S och M är varandras spegelbilder. Moderaterna är största parti i alla åldersgrupper upp till och med 54 år. Socialdemokraterna däremot dominerar stort bland väljare som har fyllt 55 år. Och just andelen väljare över 65 år är rekordstor i höstens val.

Arbetslinjen gynnar även pensionärerna

Det är i ljuset av dessa siffror som man ska se moderatledaren Ulf Kristerssons löfte i helgen om att sänka skatten för alla pensionärer tills klyftan i beskattning mellan lön och pension är borta. Det gamla mantrat om att det ska löna sig att arbeta får nu konkurrens av en ny slogan: "Det ska alltid löna sig att ha arbetat". 

Det är inget billigt valgodis. Totalt vill Moderaterna sänka skatten för pensionärer med 15,5 miljarder kronor under nästa mandatperiod. Ur en valtaktisk synvinkel går utspelet måhända att begripa, men i sak är det huvudlöst.

Det var ju Moderaterna som införde jobbskatteavdraget, eftersom partiet med rätta anser att skatten på arbetet ska hållas så låg som möjligt. Denna arbetslinje gynnar indirekt även pensionärerna eftersom nivån på pensionerna avgörs av tillväxten i ekonomin.

Fler i arbete är dessutom bra för välfärden som står inför enorma demografiska utmaningar under åren framöver. Det Sveriges åldrande befolkning behöver är inte sänkt skatt, utan fler äldreboenden och en vård och omsorg som klarar trycket från äldreboomen.

Moderaterna får svårt att finansiera alla skattesänkningar

Hur ska Moderaterna få pengar över till att föra över tiotals miljarder kronor extra i statsbidrag till kommuner och landsting om man redan har intecknat över 40 miljarder kronor i skattesänkningar?

Många av dagens pensionärer har det dessutom bra ställt. Som SVT visade nyligen har 57 procent av pensionärerna rentav högre ekonomisk standard i dag är när de var i arbetsför ålder vid millennieskiftet. 

Bilden av det svenska pensionärskollektivet som fattigt och sviket av politikerna är en modern vandringssägen utan verklighetsförankring.

En del som Reinfeldt och Borg gjorde var väldigt bra

Det är synd att även Moderaterna nu ger efter för pensionärspopulismen. Partiet har i många andra frågor positionerat sig klokt, såsom i migrationspolitiken och kriminalpolitiken. På dessa områden har det varit nödvändigt att distansera sig från arvet från Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. 

Det gäller dock inte arbetslinjen. Moderaterna borde våga argumentera för en fortsatt skatteklyfta mellan lön och pension i ljuset av den växande försörjningsbördan.

Vad hände med Moderaternas tilltro till det vuxna samtalet?

 

Läs också: Ställ in valrörelsen - vi har inte råd med stolligheterna 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!