Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Har Miljöpartiet drabbats av värmeslag eller solsting?

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
ALLVARLIGT PÅ ALVARET. Torrt på Öland som nästan över allt annars. Och ändå siktar MP på ett ännu känsligare jordbruk.

Totalt konsekvent politik vore en mardröm. Men att MP samtidigt vill fördubbla ekoodlingen och höja självförsörjningsgraden på livsmedel sänker partiets trovärdighet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den rådande värmeböljan tär inte bara på skog och mark. De höga temperaturerna inverkar menligt på temperamentskontrollen också.

Förre TV-meteorologen Pär Holmberg såg nyheterna i SVT där man pratade om att fly värmen på semestern och pekade ut Island, Edinburgh och Hurtigrutten som svalare destinationer. Holmberg exploderade på Twitter:

"Prat om semesterresor till platser som det är så gott som omöjligt att åka fossilfritt till. Förstår ni inte allvaret med klimatförändringarna??? ”Ressugen”??? Hur dåligt påläst får man vara?" dundrade Holmberg.

Nå, nu är SVT inte till för att predika och det är inte förbjudet att flyga. Dock numera belagt med en blygsam skatt på färder som startar i Sverige. En bra skatt. 

Visit Sweden kampanjar i Indien och KIna

Samma regering som införde flygskatt gav även sitt bolag Visit Sweden extrapengar för att marknadsföra Sverige som turistland - i Indien. Och miljonerna har fått effekt, i fjol ökade de indiska övernattningarna på svenska hotell med 41 000 nätter till 216 000. 

Indierna tog inte tåget. Inte kineserna heller, som stod för 365 000 gästnätter.

Men så är det i nästan alla länder. Politikerna vill att invånarna ska semestra genom att upptäcka sitt eget land, inte minst med klimatargument. Samtidigt lägger de stora summor på att locka utlänningar, för inkomsternas skull.

På samma sätt pratar sig politiker varma för landets egna ostar, korvar, gurkor och biffar. För miljöns, klimatets och djurskyddets skull. Samtidigt som alla har en exportstrategi.

Demokratisk politik består av kompromisser

Det är motsättningar man måste leva med när politik kompromissas fram mellan olika intressen. En hållning som håller för logisk prövning kan bara existera i en diktatur.

Men någon måtta på motsägelserna får det vara. Och det är ledsamt att det på många sätt klimatnyttiga Miljöpartiet verkar ha drabbats av värmeslag.

Tidigare har MP skrutit över att ha fått igenom målen att 30 procent av den svenska odlingsarealen ska odlas eko-certifierat 2030 och att 60 procent av de offentliga livsmedelsinköpen ska vara ekomärkta.

Nya högre mål för MP i Almedalen

I Almedalen höjde de gröna målsättning till 40 procent av arealen, nu är det 17 procent. Samtidigt vill man öka Sveriges självförsörjning på livsmedel från 50 till 80 procent. Det går inte ihop. Alls.

Det är främst grönsaker och kött vi importerar. Spannmål exporteras faktiskt ett normalår. Men i år blir det annorlunda.

Om MP:s ekokrav hade gällt detta tork- och värmeår skulle missväxten ha fått än värre följder eftersom ekoskördarna är betydligt lägre. I fjol blev det runt 5 000 kilo vårvete per hektar i konventionell odling och drygt 3 000 kilo med eko. Och de bönder som i medier stolt visar upp sina urgamla sorter och hävdar att de är räddningen, de har ännu lägre avkastning.

Klimatförändringen innebär att risken för extremväder ökar. Då är det osmart att ställa om jordbruket så att det blir ännu känsligare för kyla och värme, regn och torka

Miljöpartiet bör sätta sig i skuggan och bestämma sig för om det är eko eller självförsörjning som går främst. MP bör ha ett svar när värmen i bästa fall avtagit och valtemperaturen stiger. Annars blir det väl svettigt för de gröna.  


Läs också: MP:s miljöpolitik bättre än sitt rykte

Miljöpartiet går vilse på åkern