Än är det bara fragment som har nått oss, sista ordet är inte sagt. Men dramat i Botkyrka ter sig just nu som en övertydlig instruktionsfilm från Polisen, betitlad: ”Så tar organiserad brottslighet makten i en kommun”.
I helgen kuppades S-toppen Ebba Östlin, överraskande bort från sin post som gruppledare för S i Botkyrka – vilket borde innebära att hon också avgår som KSO, kommunstyrelseordförande.
Omröstningen initierades av ABF Botkyrka/Salem efter en lång konflikt mellan ABF och kommunen.
I februari i fjol stängde kommun ner tre ABF-drivna fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar i Botkyrka, efter ett visselblåsartips om allvarliga missförhållanden.
En månad senare, i mars, offentliggjordes en extern rapport om läget på fritidsgårdarna. där det bland annat slogs fast att narkotika hittats, brottsbelastad personal jobbat med barn och att personer med kriminella kopplingar tillåtits vistas i verksamheten.
Om den organiserade brottsligheten tar över våra politiska partier lokalt är Sverige riktigt illa ute.
Relationen mellan kommunen och ABF Botkyrka Salem har sedan blivit allt giftigare. Det var ABF Botkyrka/Salem som tog initiativ till den förtroendeomröstning bland partimedlemmar som ledde till Ebba Östlins fall.
”Jag står för alla beslut jag fattat. Och jag kommer alltid hålla en stenhård linje mot den organiserade brottsligheten”, skrev Östlin på Facebook efteråt.
Hur skulle man tolka detta? Hade den organiserade brottsligheten vunnit en intern S-omröstning?
Ja, något skumt var det med omröstningen, enligt såväl Aftonbladets Oisín Cantwell som en källa hos tidningen Mitti.
Bland det 50-tal nya medlemmar som infann sig till mötet, ska det enligt AB ha funnits ”personer som knappt ens kunde svenska och som inte tycktes begripa vad de gjorde där”. Men det var inte allt. Där ska också ha funnits en medlem i Vårbynätverket som just släppts ur fängelset.
Om detta är en kommunal kupp med kriminella förtecken, är det den andra på kort tid. Strax efter valet petades plötsligt KD:s gruppledare i Södertälje, vilket innebar att S och Boel Godner, som ju också är känd för sin kamp mot kriminella nätverk, tillfälligt förlorade makten.
I samband med detta sade Andreas Henriksson, journalist med ett S-förflutet, till ledarsidan, om hur enkelt ett parti kan kapas: ”Det kan räcka med att skriva in 30 nya medlemmar i god tid före en avgörande omröstning. Sedan kan man dyka upp på årsmötet och ta över hela partiet.”
Om den organiserade brottsligheten tar över våra politiska partier lokalt är Sverige riktigt illa ute.
Magdalena Andersson har lovat att vända på varje sten för att krossa brottsligheten. När man vänder på stenar kan man räkna med att hitta ohyra. Då måste man ta i med hårdhandskarna och bereda sig på hårt motstånd.
Socialdemokraterna i Stockholms län – Anderssons eget distrikt – måste nu agera. Gå till botten med frågan. Gick omröstningen rätt till?
Gör om och gör rätt. Detta är en ödesfråga för Sverige.