Stefan Löfven tar inte sitt ansvar för ödesfrågan. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven tar inte sitt ansvar för ödesfrågan. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är regeringens största misslyckande

Publicerad

Bostadsbristen förvärras för varje dag. Men regeringen tycks vara helt paralyserad.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När Stefan Löfven tillträdde som statsminister ärvde han en skriande bostadsbrist från den förra regeringen. Redan då uppgav över hälften av landets kommuner att de hade brist på bostäder och Boverket larmade om att det kunde dröja fyra-fem år för nyanlända barnfamiljer att få ett fast boende.

Sedan dess har den kraftiga befolkningsökningen bidragit till att förvärra problemet rejält. I år råder bostadsbrist i närmare nio av tio av kommuner och socialtjänsterna tvingas inhysa allt fler människor på hotell och vandrarhem. Enbart Malmö kommun betalade för 365 000 akuta sovplatser i fjol. Totalt beräknas 1,4 procent av stadens befolkning nu inkvarteras i nödlösningar eller sociallägenheter - varje natt.

Ändå gör regeringen ytterst lite för att förbättra situationen. Det ska visserligen bli lättare att bygga i bullriga lägen och häromdagen satsade regeringen visst sex miljoner kronor för att få fler trähus. Men de stora reformerna lyser med sin frånvaro.

Regeringen verkar nöjd

I stället berömmer regeringen sig för att byggandet nu når rekordnivåer. Men orsaken till byggboomen är främst den goda konjunkturen. Några kraftfulla reformer som varaktigt kan höja bostadsproduktionen har regeringen inte presenterat.

Det stora numret - byggsubventionerna - är ett fiasko. Regeringen satsar 3,2 miljarder kronor årligen för att subventionera 15 000 billiga hyresrätter. Men där jobben finns används knappt stödet. I Stockholms stad har det inte beviljats ett enda stöd hittills, enligt DI. 

Dessutom är stödet feltänkt. Det riktas inte till de mest behövande. Hellre än att erkänna att Sverige behöver en speciell bostadspolitik för utsatta grupper skvätter regeringen i väg miljarder till hyresgäster som i de flesta fall ändå skulle ha haft råd med hyran.

De tafatta försök som har gjorts för att få bukt med låneutvecklingen slår också högst orättvist. I stället för att brett trappa av ränteavdragen eller införa en rejäl fastighetsskatt för de grupper som har tjänat stort på sitt bostadsägande, gör staten det svårare för unga att komma in på bostadsmarknaden genom att rikta amorteringskrav och bolånetak enbart mot nya låntagare.

Kommer slå dyrt

Denna oförmåga att ta tag i de verkliga problemen på bostadsmarknaden kommer att stå Sverige dyrt. Alla förhoppningar om förbättrad integration kan vi glömma om nyanlända ska fortsätta hänvisas till släktingars soffor. Och utan fler nya lägenheter och bättre utnyttjande av de befintliga kommer företagen att få det ännu svårare att rekrytera kompetent personal. Bostäderna är en ödesfråga för hela Sverige.

Dagens katastrofala situation kan regeringen inte ensam lastas för. Däremot bär man det största ansvaret för att agera för att lindra krisen. Det ansvaret tycks man dock inte ha för avsikt att axla.

Bostadspolitiken är regeringens största misslyckande.

 

Läs också:

Bopolitiken är lika träffsäker som ett avsågat hagelgevär 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag