Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är argumenten för en S-M-regering

Ärkefienderna S och M borde styra Sverige tillsammans.

Det föreslår allt fler debattörer.

- Det skulle kunna bli riktigt bra, säger kolumnisten Gunnar Wetterberg i tv-programmet Ledarsnack.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverigedemokraternas tillväxt - som gör att inget av blocken ser ut att få egen majoritet - gör att allt fler anser att Socialdemokraterna och Moderaterna ska bilda regering tillsammans. Senast under påskhelgen var det förre finansministern Anders Borg som förordade en sådan lösning.

Anna Dahlberg, Expressens politiska redaktör, skrev i en krönika januari att en S-M-regering skulle kunna vara den minst dåliga lösningen i ett svårt parlamentariskt läge.

- Det finns väldigt mycket gemensamt här Socialdemokraterna har accepterat arbetslinjen, de har accepterat de här jobbskatteavdragen. Samtidigt har Moderaterna accepterat välfärdsstaten. De blir allt mer lika varandra. Varför inte ta denna möjlighet, säger hon i Ledarredaktions program Ledarsnack.

Ledarsnack

Gunnar Wetterberg, fristående kolumnist på Expressens ledarsida, föreslog en S-M-regering redan inför det förra valet. Han menar dock att förutsättningen är att partierna verkligen vill genomföra reformer.

- Här har du de två partier som är statsbärande i svensk politik. De ser att det finns ett antal stora frågor som behöver lösas för att vi strukturellt ska komma vidare. Om de sätter sig ner för att göra det under ett par-tre års tid, då kan det bli något riktigt bra av det hela.

 

Se hela diskussionen i Ledarsnack i tv-spelaren ovan.

 

Ledarsnack

Ledarsnack är ledarredaktionens åsiktsprogram. Programmet sänds på torsdagar i Expressen-TV och går att se i efterhand på Expressen.se. Tidigare avsnitt kan ses här.

 

Det går också att lyssna på programmet som podd. Sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!