Här är argumenten för en S-M-regering

Publicerad

Ärkefienderna S och M borde styra Sverige tillsammans.

Det föreslår allt fler debattörer.

- Det skulle kunna bli riktigt bra, säger kolumnisten Gunnar Wetterberg i tv-programmet Ledarsnack.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverigedemokraternas tillväxt - som gör att inget av blocken ser ut att få egen majoritet - gör att allt fler anser att Socialdemokraterna och Moderaterna ska bilda regering tillsammans. Senast under påskhelgen var det förre finansministern Anders Borg som förordade en sådan lösning.

Anna Dahlberg, Expressens politiska redaktör, skrev i en krönika januari att en S-M-regering skulle kunna vara den minst dåliga lösningen i ett svårt parlamentariskt läge.

- Det finns väldigt mycket gemensamt här Socialdemokraterna har accepterat arbetslinjen, de har accepterat de här jobbskatteavdragen. Samtidigt har Moderaterna accepterat välfärdsstaten. De blir allt mer lika varandra. Varför inte ta denna möjlighet, säger hon i Ledarredaktions program Ledarsnack.

Ledarsnack

Gunnar Wetterberg, fristående kolumnist på Expressens ledarsida, föreslog en S-M-regering redan inför det förra valet. Han menar dock att förutsättningen är att partierna verkligen vill genomföra reformer.

- Här har du de två partier som är statsbärande i svensk politik. De ser att det finns ett antal stora frågor som behöver lösas för att vi strukturellt ska komma vidare. Om de sätter sig ner för att göra det under ett par-tre års tid, då kan det bli något riktigt bra av det hela.

 

Se hela diskussionen i Ledarsnack i tv-spelaren ovan.

 

Ledarsnack

Ledarsnack är ledarredaktionens åsiktsprogram. Programmet sänds på torsdagar i Expressen-TV och går att se i efterhand på Expressen.se. Tidigare avsnitt kan ses här.

 

Det går också att lyssna på programmet som podd. Sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag