Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanif Bali

Svågerpolitik när S backar inför kriminella

Efter valet i höstas fick socialdemokraten Ebba Östlin fortsatt förtroende som Botkyrkas starka kvinna – efter sju år vid makten. Men i lördags, 28 januari, röstades hon bort från sin post som lokal gruppledare.
Ebba Östlin petades av partikamraterna på det uppmärkammade medlemsmötet.
Foto: Daniel Costantini / DN TT NYHETSBYRÅN
Botkyrka är en stor kommun söder om Stockholm.
Foto: Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varningsklockorna borde ha ringt om situationen i Botkyrka för länge sedan.

Är det svågerklägget som gör socialdemokraterna så passiva inför röstkuppen?

Detta är en text av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Den socialdemokratiska passiviteten inför härvan i Botkyrka är mycket förvånande. I årtionden har arbetarrörelsen med laserprecision lyckats hålla både kommunister och sverigedemokrater borta från sina köttgrytor. Men i förorten står de nu plötsligt helt förlamade inför aggressiv entrism med kriminella deltagare.

Våld, gängkriminalitet, narkotikaförsäljning och vapen förekom på ABF:s fritidsgårdar. Polisen meddelar att de har film på när halva Vårbynätverket, gammal som ung, sitter och spelar tv-spel i lokalerna.

Man kunde därför tänka sig att kuppen nyligen mot kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin, S, som stängde ner verksamheterna, skulle leda till ramaskri från mer sansade röster högre upp i partiorganisationen.

En av de drivande bakom kuppen förefaller vara Katarina Berggren. Hon var Östlins företrädare i Botkyrka, senare biträdande partisekreterare i Socialdemokraterna och sedermera bland annat valledare för fackförbundet Kommunal.

Åsa Westlund, riksdagsledamot och ordförande för S i Stockholms län, var tidig med att avfärda uppgifterna som ”rykten” och försvarade mötet där 23 nya medlemmar dök upp på en votering som avgjordes med två rösters marginal.

Westlund är gift med Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg. Någon större oenighet lär det inte vara hemma runt matbordet då Aftonbladets ledarsida avfärdar kuppen som ”gammalt groll” i en överslätande, lat och relativiserande text.

Jens Sjöström är ordförande för Socialdemokraterna i Botkyrka och den som kallade till omröstningen. Han var i sin tur tidigare Katarina Berggrens parhäst i kommunen, innan Ebba Östlind ersatte henne som kommunstyrelsens ordförande.

Svågerklägg var ordet.

Var är de tunga Stockholmssossarna när detta drama utspelar sig på sin bakgård? Nyblivna regionbasen Aida Hadzialic (S), har inte sagt ett knyst, trots att hon är den högst rankade sossen i länet. Kanske kan det vara för att Jens Sjöström är hennes högra hand som regionråd i Stockholm.

Till syvende och sist landar frågan hos partisekreteraren på det socialdemokratiska partiet. Och vem är partisekreterare i S i dag? Jo, det är kuppledaren Katarina Berggrens tidigare chef på Kommunal, Tobias Baudin. Hans första kommentar till härvan var att det ”finns ingenting att gå vidare med”. Baudins fru i sin tur jobbar på samma kansli som Jens Sjöström i region Stockholm.

Är det svågerklägget som gjort socialdemokraterna så passiva?

ABF Botkyrka-Salems ordförande Christina Zedell, ledamot i kommunfullmäktige för socialdemokraterna och tidigare riksdagsledamot, har avfärdat den rapport som låg till grund för stängandet av fritidsgårdarna som lögn baserad på ”lösryckta påståenden”. Men att Botkyrka kommun köper in verksamheter för flera miljoner kronor av sina egna politiker borde ha fått varningsklockorna att ringa för länge sedan.

En annan av Ebba Östlins mest framträdande kritiker är själv anställd av ABF Botkyrka-Salem och är tillika lokalpolitiker för Socialdemokraterna.

Men så pekas han också särskilt ut i den externa rapport som låg till grund för nedstängningen. Där anklagas han bland annat för att ha anställt släkt och vänner. Hans syster var verksamhetsledare på den mest problemtyngda fritidsgården i Alby.

Han, med sin särskilda lokalkännedom, borde ha känt till vilka personer med kriminella kopplingar som rörde sig i fritidsgården, menar rapporten. Han har i sin tur försvarat sig med att de inte kan göra bakgrundskontroller på alla som deltar i verksamheten. Det är kanske sant.

Problemet är att den 28-årige gängkriminella som av Expressen avslöjades med att ha deltagit i störtandet av Östlin i Botkyrka är ABF-mannens egen svåger.

Svågerklägg var ordet.

Det är inte konstigt att S vill lägga locket på.


Hanif Bali är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hans texter här.Se även: Tobias Baudin om misstänkta röstkuppen i Botkyrka

Uppgifter finns om att det skulle ha skett kuppartat och att personer med gängkopplingar fanns med på mötet. Tobias Baudin (S) kommenterar händelsen.