Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hallå, Ygeman! Är det tänt på Rosenbad?

Energiminister Anders Ygemans agerande fortfarande av en häpnadsväckande blandning av förnekelse, senfärdighet och akuta brandkårsuttryckningar.
Foto: KRISTIAN POHL / REGERINGSKANSLIET
Risken är stor att sommarens problem på elmarknaden med extrema prisskillnader inom Sverige och hotad elförsörjning kommer att bli ännu värre, varnar stora energibolag.

Energiminister Anders Ygeman möter Sveriges akuta elproblem med förnekelse och senfärdighet. Var finns gråsossarna när man behöver dem?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Risken är stor att sommarens problem på elmarknaden med extrema prisskillnader inom Sverige och hotad elförsörjning kommer att bli ännu värre. Den varningen utfärdade tre stora energibolag i onsdagens Dagens Industri.

Grundproblemet är en brist på planerbar elproduktion i mellersta och södra Sverige. Den kraftiga ökningen av väderberoende sol- och vindenergi – som till stora delar skett med hjälp av subventioner – har pressat elpriset kraftigt.

Det har i sin tur slagit undan benen för den planerbara elkraften, inklusive flera kärnkraftsreaktorer. De får nämligen inget extra betalt för att de kan leverera el dygnet runt, året runt. När vinden mojnar och solen går i moln leder det till extrema prishöjningar och instabila elnät. Situationen väntas bli värre när även Ringhals 1 tas ur bruk och stora mängder ny vindenergi kopplas in på näten.

Det vore inte intellektuellt hederligt att skylla alla problem på den rödgröna regeringen. Decennier av brist på systemtänkande har lett fram till dagens ansträngda läge.

Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet har vid det här laget styrt Sverige i sex år. Ändå präglas energiminister Anders Ygemans agerande fortfarande av en häpnadsväckande blandning av förnekelse, senfärdighet och akuta brandkårsuttryckningar.

Trots att Svenska Kraftnät i somras i all hast fick hala upp plånboken för att dra i gång ett oljekraftverk och en kärnkraftsreaktor försöker Ygeman ge sken av att södra Sverige egentligen inte lider av något elproblem. Det finns ju ett överskott i Norrland!

Var finns gråsossarna när man behöver dem?

I frågan om nätbolagens avgifter har ministern gått hela varvet runt på bara ett år. Ny lagstiftning för sänkta avgifter och vinstbegränsning följdes av ett Pågen-utspel i panik för att åtgärda effektbristen i Skåne där bolagen trots allt skulle få plocka ut stora vinster. Men efter att DN avslöjat att energiministern gått bakom ryggen på Svenska Kraftnät tvingas han dra tillbaka sitt lagförslag.

När det gäller de viktiga strukturfrågorna drar Ygeman däremot benen efter sig. Det förslag om snabbare tillståndsprocesser för elledningar – som kom från utredaren i juni 2019 och var färdigremitterat i oktober samma år – har ännu inte lagts fram av regeringen, trots att Ygeman hävdar att det har haft förtur på departementet.

Och när det gäller den verkligt avgörande frågan – någon form av extra ersättning för planerbar elkraft – säger sig Ygeman bara vara ”öppen” för en lösning, som vore han en debattör och inte ansvarig minister.

Det är upp-och-nervända världen. Inte ska man väl behöva påminna socialdemokratiska arbetarepartiet om vikten av en stabil elförsörjning. Det är ju en förutsättning om Sverige ska kunna elektrifiera industrin och transporterna och därmed trycka ner koldioxidutsläppen.

Var finns gråsossarna när man behöver dem?