Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håll rent på alla flanker

Nazistiska NMR demonstrerade i Ludvika på första maj även förra året.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har en flagga med tyr-runan som symbol.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi visade sig för första gången på fem år i en video som släpptes den 29 april.
Foto: BALKIS PRESS/ABACA / BALKIS PRESS/ABACA STELLA PICTURES
Aktivister från den autonoma vänstern, däribland Afa, har deltagit i upplopp många gånger. Här i Rosengård 2008.
Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX SWEDEN

Det finns tre grupper som hotar vår demokrati inifrån: extremhögern, jihadisterna och den autonoma vänstern. Nu är alla tre på frammarsch.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är inte bara röda fanor som kommer att vaja över demonstrationstågen i dag på första maj. I Ludvika kommer även den svart-gröna flaggan att synas när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar. Nazisterna har intensifierat sin närvaro i kommunen – under 2018 räknade Expo till 180 vit makt-aktiviteter i Ludvika, en ort med 15 700 invånare.

Extremhögern är ett hot som måste tas på allvar. NMR består inte bara av övervintrade Åsa-Nisse-nazister – det är en militant organisation som övar sina medlemmar i kampsport och att använda kniv. Enligt en hemlig Säpo-rapport som SVT tagit del av tillverkar NMR illegala vapen ”systematiskt”. Nazisterna använder våld och hot för att tysta dem som de anser är ”folkförrädare”: politiker, journalister, minoriteter och vanliga medborgare som inte delar deras vanföreställningar. 

Islamister, extremhöger och autonom vänster föder varandra

Flankerna föder varandra. Radikala islamister är skickliga på att fånga upp unga som oroas av islamofobi, och de högerextrema är lika snabba att vända människors legitima oro över jihadister till främlingsfientlighet. Den autonoma vänstern värvar anhängare med antifascism, men deras våldsamma metoder är en spegelbild av nazisternas. 

Alla dessa tre grupper utgör enligt Säpo ett långsiktigt hot mot det svenska demokratiska statsskicket.

Samtidigt som Expo varnar för att högerextrema aktiviteter når en rekordnivå, växer också hotet från de två andra antidemokratiska grupperingarna. Enligt en rapport från Försvarshögskolan har den våldsbejakande, islamistiska miljön i Sverige tiodubblats på ett decennium. 

Säpo vill att imam ska utvisas

Den Gävle-imam som har pekats ut som den militanta islamismens ledare i Sverige, Abo Raad, sitter nu i Migrationsverkets förvar i väntan på utvisning, vilket Expressen och Doku kunnat avslöja. Säpo bedömer att imamen utgör ett akut hot mot rikets säkerhet, och vill därför försöka få honom utvisad i enlighet med Lagen om särskild utlänningskontroll. Om det lyckas återstår att se. 

Terrorsekten IS må ha förlorat sitt territorium, men är inte ute ur leken för det. För första gången på fem år har IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi släppt en videoappell till sina anhängare där han hyllar terrorattackerna mot kyrkor på Sri Lanka, som tog minst 250 människors liv. IS strategi har förändrats i takt med de militära bakslagen i Syrien och Irak. Nu skiftar man fokus till att begå terrordåd – gärna riktade mot väst.

Det är tyvärr också ett talande tecken i tiden att Vänsterpartiet inte byter ut sina valaffischer, trots att det står en person i en tröja som gör reklam för autonoma Antifascistisk aktion (Afa) bredvid partiledaren Jonas Sjöstedt. 

Tänk om SD skulle ha en NMR-aktivist på sina affischer? Vänstern håller sig uppenbarligen med dubbla måttstockar.

Alla demokratiska krafter måste se till att hålla rent på flankerna. Allt annat är oacceptabelt.