Jan Björklund. Foto: Niklas Björling
Jan Björklund. Foto: Niklas Björling

Håll koll på magister Gud

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Det finns svenska skolelever som av sina lärare blir upplysta om att homosexualitet är synd och att abort är mord. Det framgick av ett Aktuelltreportage i torsdags om Andreasgymnasiet i Stockholm.
Eleverna i den religiösa friskolan får dessutom lära att evolutionen är en av många teorier om människans uppkomst – det är det klassiska försvaret för bokstavstro på bibelns skapelseberättelse.
Det behöver inte sägas att Andreasgymnasiets syn på sexualitet och abort svär mot grundläggande svenska värderingar. Men ifrågasättandet av evolutionsteorin är alarmerande på ett djupare plan eftersom det strider mot vetenskapligt förnuft.
Att säga att evolutionsteorin bara är en av många teorier är föga klokare än att säga att embryologi bara är en av många teorier om ett fosters tillblivelse och att det egentligen är storken som kommer med barnen.

Ytterligare en religiös friskola var på tapeten i veckan, nämligen den som Plymouthbröderna har fått tillstånd att öppna.
Plymouthbröderna är en liten protestantisk sekt som avskärmar sig från yttervärlden i väntan på apokalypsen. Även här förnekas evolutionen. Kvinnan är systematiskt underordnad mannen. Medlemmarna tillåts inte äta tillsammans med icke-medlemmar. Avfällingar fryses ut.
Det är naturligtvis mumma för slutna sekter att ha egna skolor – bättre sätt att maximera oddsen för att uppväxande generationer lydigt stannar kvar i rörelsen finns knappast.
Men ett liberalt samhälle bärs av kungstanken att individer har all rätt att gå sin egen väg. Och friskolereformens utformning innebär att konflikten mellan föräldrars och barns frihet ställs på sin spets.

Folkpartiet har på senare år erkänt denna konflikt och skolminister Jan Björklund vill skärpa lagen så att religiösa sekter med extrema världsåskådningar inte ska kunna driva friskolor. Det låter vettigt, men hur man i praktiken ska kunna sålla agnarna från vetet – sekterna från samfunden, de extrema från de annorlunda – är svårt att se.
Vilket inte betyder att man inte bör försöka.
Dagens situation är inte acceptabel. Det tycks vara löjligt enkelt för en friskola att pumpa i skolverket att man tänker följa skollagen, även om man inte har någon sådan seriös avsikt, och alldeles för svårt att dra in tillstånden när de en gång har givits.
Det behövs regelskärpningar. Men med tanke på kristdemokraternas böjelser lär Jan Björklund få jobba i motvind.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag