Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Håll huvudet kallt och dras inte med i vaccinskräcken

Vi kan börja leva igen! Vaccin är en gudagåva, inte ett försök av en lömsk elit att förgifta folket.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / © BILDBYRÅN
Vaccin, en av mänsklighetens mest lysande innovationer. Den har frälst oss från smittkoppor, polio, mässling. Nu kan den frälsa oss från coronapandemin.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ryssland underblåser sedan länge anti-vaxxare i väst – fast nu vill ju Putin att vi ska köpa hans Sputnikvaccin. Det är komplicerat att macchiavella.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN P / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vaccin rullas ut och vaccin strular. Det får anti-vaxxare att ana morgonluft. Håll stånd mot deras skrönor. Med vaccinets hjälp kan vi börja leva igen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Redan i höstas larmade Storbritanniens regering om att Ryssland försökte underminera förtroendet för Astra Zenecas vaccin. The Times avslöjade att ryssarna prånglar ut grova vaccinkritiska bilder och memes. Bland annat varnades det för att man kan förvandlas till en apa av vaccinet eftersom chimpansvirus (vilket är vanligt) används som vektor.

Kreml ville troligen jämna vägen för det egna Sputnikvaccinet. Men Ryssland har sedan länge spridit desinformation om vacciner i väst; ett led i försöken att destabilisera och stärka klickar som känner misstro mot auktoriteter och är mottagliga för konspirationer, som anti-vaxxers. 

På Twitter har ryska troll framställt sig både som arga vaccinmotståndare och -vänner. Ett grundsyfte är att höja tonläget i debatten, så split och polarisera. 

Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ligger ”främmande makt” emellertid lite lågt med vaccinskrämsel just nu. En gissning skulle kunna vara att Putin är rädd för att kampanjer mot västlig vaccination ska leda till att folk blir allmänt skrämda och inte vill ha hans Sputnik heller. 

Vi har inhemsk produktion av allt från vaccin-lite-skeptiska till rena foliehattar.

Dessvärre behövs inte främmande makt för att vaccinationsnojan ska tända till i Sverige och andra västländer. Vaccinationsmotståndet har gamla anor och vi har inhemsk produktion av allt från vaccin-lite-skeptiska till rena foliehattar. 

Nojor och konspirationsteorier hjälps förstås av leveranstrassel och krigsrubriker om biverkningar. Nu sprids skrönor om att vaccinerna innehåller mikrochips, att 5G-master sprider covid-19 och att överdoser av vitamin och sniffning av väteperoxid botar finfint. 

På Youtubekanalen Swebbtv, grundad av förre sverigedemokraten och Avpixlat-medarbetaren Jan Sjunnesson, finns ett nytt klipp med klimatförnekarnestorn Lars Bern. Enligt Bern kan man enkelt och billigt bota covid med hydroxiklorokin, en gammal malariamedicin (och Trumpfavorit). Men den kuren förtalades i en skum artikel i The Lancet, fabulerar Bern. Varför? För att ”det medicinindustriella komplexet vill vaccinera hela världen” och tjäna storkovan. Och medierna mörkar eftersom de ”kontrolleras” av samma gäng.

Vaccinen mot covid-19 bör vi betrakta som en gudagåva för mänskligheten.

Den typen av konspirationsteorier, som högerpopulister omfamnar, är mer än tomterier. De frammanar bilden av en ond och girig elit som plågar och utnyttjar folket. Eftersom ledare i väst är demokratiskt valda är det demokratin och dess institutioner man slår på. 

Gå inte på det. Gå inte på Putins och anti-vaxxarnas desinformation. Vaccin är en fantastisk uppfinning som frälst oss från smittkoppor, polio och mässling. Nu kan den frälsa oss från covid-19. 

Att det redan nu finns covidvacciner som är så säkra och effektiva är ett under. Ta dem inte för givet. Otaliga liv har räddats och vi kan ana ljuset i tunneln. Vi kan börja leva igen. Om vaccinmotståndare skulle lyckas urholka vaccinviljan vore det en tragedi.

Vaccinen mot covid-19 bör vi betrakta som en gudagåva för mänskligheten, inte som elitens lömska försök att förgifta befolkningen.