Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håll begravningar även på lördagar och kvällar

Visst kan anhöriga ha svårt att pussla ihop kalendrar för begravningar. Men kyrkor och kapell gör det inte lättare för dem. Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON EXP

Bårhusen räcker knappt när det går allt längre tid mellan död och begravning. Tiden kan kortas om fler ceremonier hålls på kvällar och helger.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

För tio år sedan såg politikerna det som ett problem att det år för år förflöt allt fler dagar mellan död och begravning. I slutet av förra seklet handlade det om två veckor, femton år senare om tre veckor.

År 2012 ändrades därför begravningslagen. Tidigare föreskrevs att kremering eller gravsättning ska ske senast två månader efter frånfället. Nu kortade riksdagen spannet till en månad.

Strax efter lagändringen gick det lite fortare, snittbegravningen skedde efter 19 dagar. Effekten var kortvarig. I fjol slogs nytt rekord i tidsutdräkt, över 23 dagar. I Stockholm handlar det om närmare en månad, på Gotland om fyra veckor.

I Kronoberg, Jämtland och Jönköping tar det tre veckor till det sista farvälet.

Värmland inför avgift för sena begravningar

Dröjsmålet medför problem, det blir fullt på bårhusen. I Värmland kommer regionen därför att ta ut en avgift för de döda som ligger längre än lagen föreskriver, 5 000 kronor per vecka.  

Charlotta Gestblom, som är verksamhetschef vid patologen i Värmland, lägger ansvaret på de anhöriga.

”Fokus är mer ´hinner jag, när kan vi få kyrka, jag ska åka på resa, vilken tid´med mera. Vi har inte fokus på att första hand ta hand om den anhörig som gått bort”, säger hon till SR. 

Domprosten Harald Cohén i Karlstad var inne på samma spår i somras:

”Det är annorlunda familjekonstellationer jämfört med förr och många anhöriga är utspridda. Då kan det vara komplicerat att hitta en begravningstid och plats som passar alla. Många prioriterar dessutom exempelvis semestern före en begravning i dag”, sa han till NWT. 

Visst kan anhöriga ha svårt att pussla ihop kalendrar. Men begravningsbyråer, kyrkor och kapell gör det inte lättare för dem. 

I delar av Dalarna, Göteborg, Norrköping och Umeå går det att boka begravningar på lördagar. Men på de flesta håll är det vardagar som gäller, och sällan sen eftermiddag. 

Bättre betala för OB-tillägg än nya bårhus

Kyrkans och begravningsbyråernas anställda arbetar helst kontorstid. Förslag om lördagsjobb avvisas med att det blir för dyrt och innebär sämre arbetsförhållanden.

Anställda ska förstås ha lönetillägg för att arbeta på helgen. Det innebär en kostnad. Men det är inte gratis att bygga ut bårhus heller.

För femtio år sedan skedde 19 av 20 begravningar enligt Svenska kyrkans ordning. Andelen krymper stadigt, nu är det sju av tio. Det är ändå den av tidigare statskyrkans riter som står starkast, färre än en av fyra 15-åringar konfirmeras.

Antalet närvarande vid minnesstunderna minskar också. Enligt Sveriges begravningsbyråers förbund samlades nära femtio personer i början på 90-talet, nu är det hälften så många som är med och minns. 

Om Svenska kyrkan vill nå fler själar bör den nog inte bara kräva att sörjande anhöriga ska vara flexibla med begravningsdagar utan faktiskt också vara det själv.

 

LÄS ÄVEN: Alla bör göra sitt för ett värdigare slut