Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håll asylpolitiken borta från förhandlingarna

Asylpolitiken bör lämnas utanför en uppgörelse om regeringsmakten.Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Småpartierna har passat på att pressa Socialdemokraterna till eftergifter inom asylpolitiken. Men den frågan borde lämnas utanför en uppgörelse.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under måndagsmorgonen slutrapporterar Stefan Löfven till talmannen om regeringsbildningen. Kanske visar det sig att samtalen har brutit ihop under helgen. 

Eller så har förhandlaren Löfven lyckats med det till synes omöjliga - att sy ihop alla motstridiga viljor och säkra en ny mandatperiod i Rosenbad. Låt oss i så fall hoppas att Socialdemokraterna har orkat stå emot kraven på eftergifter inom asylpolitiken.

Centerpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet har av allt att döma gemensamt satt press på Löfven i denna fråga. Kravet har varit att Sverige ska återgå till de gamla reglerna när det gäller rätten till familjeåterförening.

Partierna bör invänta ny praxis från domstolarna

Det finns flera skäl till att en sådan fråga inte bör avgöras under tidspress runt ett förhandlingsbord. Till att börja med kom Migrationsöverdomstolen nyligen med en vägledande dom i ett ärende som rör familjeåterförening. 

Domstolen fann att begränsningarna i den tillfälliga lagen strider mot Europakonventionen. På Migrationsverket utreder man nu vilka konsekvenser detta domslut kommer att få i bedömningen av likartade fall. De politiska partierna bör avvakta den processen i stället för att rusa fram med ny lagstiftning.

Sverige kan inte bryta mot Europakonventionen, men vi behöver heller inte gå längre än att uppfylla dess krav.

Sammanlagt 92 000 asylsökande under åren 2019-21

Det krävs också gedigna konsekvensanalyser av varje nytt steg på migrationsområdet. Enligt Migrationsverkets senaste prognos räknar man med sammanlagt 92 000 asylsökande under åren 2019-21 om den tillfälliga lagen upphör som planerat i juli nästa år. Till den siffran ska läggas anhöriga till alla de asylsökande som får bifall.

Det finns ingen samhällelig beredskap för ett så högt mottagande under kommande år. Bostadsbristen är redan akut bland nyanlända och allt fler hamnar i hemlöshet.

Sverige har i decennier lagt förslag på migrationsområdet utan att analysera konsekvenserna av den förda politiken. Det har bland andra Riksrevisionen påtalat i en kritisk granskning av 26 migrationspolitiska propositioner mellan åren 2004 och 2016. Att fatta nya avgörande beslut i samband med nattmanglingar i regeringsfrågan vore direkt ansvarslöst.

Andra EU-länder är bättre rustade för asylmottagande i nuläget

Många menar att de moraliska argumenten måste få väga tyngre än konsekvenstänkandet i det här fallet. Att låta familjemedlemmar leva åtskilda är grymt på ett sätt som inte anstår en humanitär stormakt.

Det ligger förstås mycket i det. Migranter är dock som regel välinformerade om regelverket i de olika EU-länderna. Om man ändå väljer att ta sig till ändhållplatsen i norra Europa för att söka asyl gör man rimligen det i full vetskap om de tuffa begränsningar som Sverige har nödgats att införa. Det finns en rad EU-länder som är bättre rustade att ta emot nyanlända i nuläget.

Asylpolitiken är för viktig för att slarvas bort i ett politiskt spel om regeringsmakten.

 

Läs också: Svidande uppläxning efter flyktingkrisen