Cristina Husmark Pehrsson. Foto: Roger Vikström
Cristina Husmark Pehrsson.  Foto: Roger Vikström

Hafsigt men rätt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Det blåser rejält kring regeringens reform av sjukförsäkringen. Vid årsskiftet förlorar drygt 16000 svenskar sin sjukpenning och in i det sista hopar sig frågetecknen. Kommer a-kassorna att klara av att betala ut pengar i tid? Hinner försäkringskassan göra rättssäkra bedömningar?
Inget vet säkert. Med tanke på att reformen sjösattes redan den 1 juli 2008 är det märkligt att så mycket fortfarande är så oklart. Så sent som i fredags backade regeringen från det orimliga kravet på att cancerpatienter och andra svårt sjuka som jobbar deltid ska tvingas få sin arbetsförmåga prövad mot hela arbetsmarknaden.
Det ger inget betryggande intryck. Regeringen borde ha kunnat skapat större förutsebarhet kring sin jättesatsning - 17 miljarder kronor - på att få tillbaka människor i arbete.
Dessutom kan man förstås beklaga den dåliga tajmningen, även om det knappast är regeringens fel att reformen genomförs mitt under en av de värsta ekonomiska kriserna någonsin.
Men den sortens invändningar får inte skymma det centrala - nämligen att regeringen genomför en i grunden riktig och alldeles nödvändig reform. Det är som om hela bakgrunden till dagens ändrade sjukskrivningsregler håller på att glömmas bort i debatten. Det är dags att påminna om den.
När Göran Persson avgick som statsminister för tre år sedan var Sverige det land i EU som lade mest pengar per invånare på sjukpenning. Så illa ställt var det. Sedan dess har kostnaderna minskat med nära 40 procent.

Ändå är siffrorna över utanförskapet förskräckande. Enligt den senaste statistiken från försäkringskassan uppgår antalet förtidspensionärer till 500798 personer. Till det ska läggas 131228 långtidssjukskrivna.
Långt över en halv miljon människor anses alltså för sjuka för att arbeta - i ett av världens rikaste och mest hälsosamma länder. Det är självklart att regeringen inte kan luta sig tillbaka och vara nöjd med den situationen. Arbetet med att få in människor i den så kallade rehabiliteringskedjan måste fortsätta.
Det kommer alltid att gå att hitta enskilda fall där människor blir offer för en orimlig regeltillämpning.

Men typfallet bland dem som nu blir utförsäkrade är ett annat: en deltidsarbetande kvinna inom offentlig sektor med någon form av psykisk diagnos. Det kan inte vara en rimlig lösning på hennes problem att gå deltidssjukskriven år efter år utan att någon ens prövar hennes arbetsförmåga.
Socialdemokraterna borde erkänna sin skuld till att dagens ohållbara situation har uppstått i stället för att plocka billiga poäng på att regeringen "slår mot dem som redan ligger".
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag