Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra borde provprata mer, skriver Gustav Juntti.
Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra borde provprata mer, skriver Gustav Juntti.
Gustav Juntti

Löfven och AKB måste släppa talepunkterna

Publicerad

Moderaterna och Socialdemokraterna beskylls för att mumla. Men att prata medan man tänker är lättare sagt än gjort. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter de två senaste Demoskop-mätningarna pratas det om Det Moderata Raset. 16,6 procent är nedslående siffror för partiet - de sämsta sedan maj 2003. Det är motigt att vara moderat nu. Men att vara sosse 2017 är heller ingen dans på rosor.

Förvisso gick stödet för S upp med 0,2 respektive 0,9 procent i de båda mätningarna, men då från relativt låga nivåer. De nuvarande 28 procenten är i nivå med partiets sämsta valresultat någonsin. 

Kring de egna siffrorna har Stefan Löfven - av förståeliga skäl - inte uppehållit sig vidare länge. Om mars-mätningen sa statsministern att det är "resultatet på valdagen som gäller" (Expressen, 9/3). 

Tiden dit lär användas till att reflektera. I ett gäng frågor - bankskatt, kilometerskatt, välfärdsvinster - har S helt eller delvis omprövat hållningen. LO har tuggat i sig låglönejobben. 

Man försöker sälja det som en positionsförflyttning. Hederligare vore om vi kallade spaden för just en spade: de tänker om. Långtifrån klara, men säg den student som läst färdigt en och en halv vecka före tentan?

Hur tänker AKB

"Om vi ska ha ett samhälle som håller ihop och där man kan få sitt första jobb så krävs det en politisk förändring", var Anna Kinberg Batras kommentar till den senaste mätningen. 

Internt jäser M av kritik: AKB fortsätter trampa vatten ute på irrelevansens ocean. Men betänk att M sedan i höstas har fem reformgrupper som gnuggar geniknölarna. Direktivet från AKB är ett "förutsättningslöst" policyarbete fram till partistämman i oktober. 

Filosofen och ärkepessimisten Emil Cioran sa att vi kan hysa en övertygelse endast om vi inte undersökt saker och ting noggrant. Vad han antyder är att vi sällan har fog för att stå kvar vid en position, helt enkelt för att vi inte tänkt färdigt. Vi borde bejaka Moderaternas självrannsakan, inte avfärda den.

"Reflektionen befrämjar inte alltid rörelsen på kort sikt. Den skapar komplikationer och ifrågasättanden." Så sa filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö i söndagens "Godmorgon, världen!" (P1, 12/3). Han pratade om sitt politiska engagemang i kombination med sitt filosofiska arbete.

Så skulle optimisten kunna betrakta M och S av i dag. Nej, de har inte särskilt många svar och allt färre anhängare. De är förhoppningsvis fullt upptagna med att tänka, vilket på lång sikt kan gynna "rörelsen". Det behövs.

Inget mer käbbel

Sverige behöver politiker som vågar driva spännande tankar utan förbehåll. Eller som Tännsjö sa i radio: "Jag tror att det har goda konsekvenser på lång sikt om man inte är alltför ängslig i vart ens tankar ska bära hän." Vilken himmelsk manna i de färdiglagade samhällsreceptens tidevarv.

Om de bara vågade provprata under processen skulle det gagna debatten i stort. När politiker rapar upp meningar som fjorton partikommunikatörer godkänt pirrar det ingenstans.

Den förändring som M och S genomgår kan göra att de krånglar sig ur talepunkternas tvångströja. Ingen vet vart de två partiernas tankeresa bär. Tvärsäkerheten kring deras misslyckanden övergår mitt förstånd, men så är jag hellre osäker än övertygad.

Kanske vi en dag slutat med att snöa in på hashtags och börjat prata politik rakt upp och ner, utan förbehåll. Det är så tråkigt när alla bara vill vara poppis.

 

LÄS MER

Är det föräldrafritt hos Moderaterna, AKB? 

Inte ens S orkar med vänstern längre 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag