Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Wetterberg

Varvskrisen bäddade för SD:s framgångar i Skåne

Sverigedemokraterna klarade det som de bruna aldrig lyckades med på 1930-talet - att ta sig in i de skånska städerna. Här valtalar Jimmie Åkesson i Landskrona i augusti.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I norra och östra Skåne är SD största parti i nästan alla kommuner, trots att flest invandrare bor i västra Skåne.Foto: SANNA DOLCK

Skåne är Sverigedemokraternas urhem. Det är också där partiet först måste bekänna färg.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Varför Skåne? Bruna rötter, närheten till Danmark? Det kan säkert spela roll. Men nazisterna kom aldrig längre än till några landsbygdsmandat, förståelse i Helsingborgs Dagblad och en del akademiska kretsar i Lund (historikerna Alf Åberg och Sten Carlsson, häromveckan hyllade för sina senare understreckare i SvD, ledde de nazistiska ungdomarna i Helsingborg respektive Lund). Danmark var närmre förr, när vi som växte upp i Malmö hade två TV-kanaler långt före resten av landet. Varken det ena eller det andra räcker som förklaring.

Sverigedemokraterna i Skåne

Det märkvärdiga med Sverigedemokraterna var att de tog sig in i städerna. Det misslyckades de bruna med på 1930-talet. Landskrona och Malmö var arbetarrörelsens bålverk mot smittan söderifrån. Men 2002 kom SD in i fullmäktige i Malmö, Helsingborg, Trelleborg och Ystad. Den största framgången kom i Landskrona, där partiet fick fyra mandat för att i nästa val öka till tolv.

Jag tror att den långa strukturkrisen bäddade för genombrottet. Fram till början av 1970-talet hade Sveriges rekordår varit som mest rekorderliga i västra Skåne. Malmö hade tio–tolv stora, välmående företag, reallönerna hörde till de högsta i landet, skatterna och boendekostnaderna till de lägsta. Men när krisen kom brakade allt samman. Malmö tappade 30 000 invånare och av de stora fabrikerna blev bara Ljungmans Verkstäder kvar. I stort sett lika illa gick det i Landskrona och Helsingborg.

Det var varvskrisen som slog hårdast. Göteborg drabbades också, men där tog Volvo över många av de friställda metallarna. Bostadspolitiken gjorde ont värre. Bostadsfinansieringen hade lagts om, så att nybyggt blev mycket dyrare än det hade varit; och när arbetsmarknaden bröt samman var det inte många som ville bo på städernas alla Rosengård. De tomma lägenheterna blev invandrarbostäder, när våg efter våg kom in från Libanon och Bosnien.

I Malmö byggde Carl Herslow upp Skånepartiet med hjälp av närradion, de sociala mediernas föregångare, men först när han blev främlingsfientlig kom han in i fullmäktige 1985. Kommunalrådet Sven-Olle Olsson i Sjöbo ordnade en lokal omröstning om flyktingmottagningen 1988 och fick så häftig kritik för detta att han lämnade centerpartiet och grundade Sjöbopartiet. 

SD tar över i Hörby

Sverigedemokraterna bildades 1988. Partiet ställde upp i kommunalvalet 1991 och vann ett av sina två mandat i skånska Höör. Med valet 2002 kom genombrottet, och 2005 valdes Jimmie Åkesson till ny partiordförande. Sedan började marschen mot rikspolitiken, via kyrkomötet, in i riksdagen 2010.

Invandrarfientligheten har varit Sverigedemokraternas signum sedan de grundades, men under senare år har partiet i stor utsträckning kommit att kanalisera reaktionerna mot vad som uppfattas som ett elitstyrt etablissemang. 

I norra och östra Skåne är SD största parti i nästan alla kommuner, trots att flest invandrare bor i västra Skåne. Cecilia Bladh in Zito i Hörby blir SD:s första ordförande i en kommunstyrelse. Partiet kommer för första gången att få politiskt ansvar för medborgarnas vardag. Kommer de att visa sig vuxna sina mandat? 

 

Gunnar Wetterberg har skrivit om Sverigedemokraternas historia i Skåne (och en hel del annat) i Skånes historia del 3 (Bonniers, 2017).

 

Läs också:

SD:s framgång handlar inte bara om invandringsfrågan