Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Wetterberg

Sökes: En statsman som sätter principer före parti

Politiken är så nerdekad att det är svårt att ens föreställa sig en statsminister med Nils Edéns mod och principfasthet, skriver Gunnar Wetterberg.
Foto: DN & ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nils Edén var en usel partiledare, men en lysande statsminister. Måtte vi få fler av hans sort!

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Om ett par månader det dags att fira den svenska demokratins genombrott. Den 17 december 1918 tog riksdagen upp förslaget om allmän och lika kommunal rösträtt. På så vis miste högern greppet om första kammaren och sin möjlighet att blockera demokratiska reformer.

Den som lade fram propositionen var statsminister Nils Edén. Han ledde en koalitionsregering mellan liberalerna och Socialdemokraterna. Liberalerna hade varit det största partiet i den folkvalda andra kammaren, men nu var Socialdemokraterna större. När Edén tvingades bort som partiledare fanns det inte mycket kvar av riksdagsliberalerna. Partiet hade skrumpnat samman och sprack dessutom i två, mellan frisinnade nykterister och liberala måttlighetare. Inget av dem ville ha Edén som ledare.

Edén riskerade både röster och partimedlemmar

I den utdragna röran efter valet saknar jag en sådan politiker. Nils Edén växte upp med det gamla politiska systemet med majoritetsval, som 1908 ersattes med det proportionella systemet med listval. Listorna gav partierna långt större makt över kandidaterna än de tidigare hade haft. Edéns företrädare Karl Staaff drev igenom att hugade liberaler måste svära på partiets valprogram för att få stöd. 

Edén otrivdes med detta, och skulle aldrig passa in i den moderna partiledarrollen.

Tur var kanske det, för hur mycket hade han annars fått uträttat? Edén var beredd att gå långt för att få  igenom det han uppfattade som rimliga politiska beslut. Första gången han gjorde sig ovän med många partivänner var när han sällade sig till dem som ansåg att försvaret borde stärkas och att värnpliktiga nog behövde lära sig slåss även om vintern. Det kostade partiet både röster och medlemmar.

Sedan fortsatte det. Åtskilliga liberala bönder ville behålla den graderade rösträtten för att löst folk inte skulle få styra kommunerna. Några av dem gick till det nybildade Bondeförbundet, när Edén höll på principerna. Andra partimedlemmar grumsade när partiledaren gick med på Socialdemokraternas krav på åtta timmars arbetsdag. Propositionen gjorde ett undantag för jordbruket, men det räckte inte för alla missnöjda. 

Fanatiska absolutister

Allra värst blev det med nykterheten. Absolutisterna blev mer och mer fanatiska. Taktikern Staaff hade fogat sig i nykterhetskravet, liksom Branting, trots att ingendera herren levde som hans parti lärde. Men Edén var inte lika smidig. Han menade att förbudet stred mot liberalismens värderingar, och gjorde sig allt mer omöjlig i de allt smalare partileden.

När partierna fick möjlighet att bekosta byster över avdankade storheter slantade Folkpartiet upp för Staaff, men inte för Edén. Ändå är det den misslyckade partiledarens insatser som betytt mest för det moderna Sverige. Rösträtten, åttatimmarsdagen och måttligheten blev förnuftets seger över de snäva partiintressena.

Det är sorgligt att politiken dekat ner sig så till den grad att en partiledare som sätter principerna före partiets överlevnad numera är otänkbar. 

Men tänk om någon skulle våga? En statsminister i spetsen för en reformregering skulle inte sitta illa, lagom till hundraårsjubileet.

(Gunnar Wetterberg har skrivit biografin över Nils Edén i Bonniers statsministerbox)


Läs också:

Gör inte om misstaget från 40-talet, politiker 

Fotnot: I tv-spelaren visas senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna vecka samtalar Oscar Jonsson, forskare i rysk krigföring, med ledarsidans Linda Nordlund.