Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Wetterberg

Så kan Boris Johnson få sin utlovade brexit

EU vill undvika hårda gränser mellan Irland och Nordirland – eftersom det riskerar att få konflikten att blossa upp igen. Därför kan gränsen komma att gå i Irländska sjön.Foto: S.Gnatiuk / Colourbox
Boris Johnson har efter flera turer blivit premiärminister i en minoritetsregering. Paradoxalt nog kan detta öka hans handlingsutrymme.Foto: JUSTIN NG/UPPA/AVALON / STELLA PICTURES/RETNA/AVALON.RED B4867
Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober.Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det finns en väg ut för Boris Johnson. EU:s gräns kan gå i Irländska sjön.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Med tisdagens domstolsutslag har brexitprocessen inte blivit enklare. Framförallt blir den brittiska politikens långsiktiga vånda mer och mer påtaglig. Under ett par dagar i London träffar jag politiska bedömare som är påtagligt uppgivna – de båda stora partierna dras mot ytterligheter av medlemmar som ligger långt från väljarkåren, men enmansvalkretsarna gör det svårt för någon ny kraft att utmana.

Samtidigt börjar man skymta konturerna av en lösning på det omedelbara problemet, brexit. En av de mest citerade politikreportrarna på Guardian menar att han inte kommer att tro på något förrän klockan 23:59:59 den 31 oktober. Men, invände jag, har man inte stannat klockan i många liknande sammanhang? Jo, medgav han – det vore tjänstefel av EU:s regeringschefer att inte ha den natten inbokad för ett sista-minuten-möte.

Och förutsättningarna för att det ska lyckas har faktiskt blivit bättre.

Boris Johnson har snävat in konflikten till backstop, EU:s krav på att undvika gränskontroller mellan Irland och Nordirland. En hård gräns skulle bli en symbol för hårdföra IRA-medlemmar att attackera, och risken för att våldet ska blossa upp på nytt är påtaglig.

Boris Johnsons svängrum är större än förut

Från EU-håll har man tidigare flaggat för att Nordirland kan stå kvar i tullunionen, med kontrollerna förlagda på andra sidan Irländska sjön, när varor och människor kliver i land i England.

Under Theresa May var den vägen stängd, eftersom regeringens bräckliga majoritet vilade på stödet från det lilla DUP, de stenhårda unionisternas parti. De vägrade att gå med på något som skulle kunna tolkas som ett steg mot Irlands återförening.

Just då – men nu är lösningen aktuell igen. Först krympte regeringens underlag till ett enda mandats överläge, men i och med uteslutningen av drygt 20 ledamöter i underhuset har Boris Johnson blivit premiärminister i en minoritetsregering.

Paradoxalt nog har det ökat hans handlingsutrymme. Nu behöver han inte längre ta hänsyn till DUP – och därmed är läget i Nordirland inte längre lika låst. Och nu mjuknar till och med DUP – och talar om en tullunion för livsmedel och jordbruk på Irland.

Brexit kan lösas utan hård gräns på Irland

Allting spretar i Brexitdebatten, men när jag frågar runt verkar detta kunna fungera. Antingen den 17-18 oktober eller vid ett extrainkallat toppmöte kommer EU överens med Storbritannien om att lösa backstop genom kontroller på ömse sidor av Irländska sjön, utan någon hård gräns genom Irland. Boris Johnson får sin brexit, EU kan andas ut – det var möjligt att undvika tumultet vid ett hårt utträde.

Ett av de starka skälen för en sådan upplösning är Boris Johnsons huvuduppgift: han ska vinna nästa val, som antagligen ligger alldeles runt hörnet. Om han löser backstop har han levererat sin brexit – utan den villervalla som ett hårt utträde hade vållat. Då ökar möjligheten att tories klarar valet, i synnerhet som Corbyn knappast stärkt sitt förtroende bland väljarna. 

Det är en dyster prognos, eftersom det betyder fortsatta våndor för det brittiska politiska systemet.