Gunnar Wetterberg

Öppna kulturarvet för ”svemestrarna”

Öppna kyrkorna, anställ de arbetslösa kulturvetarna för att guida och berätta, och snitsla rundturer mellan skatterna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Pandemin har slagit hårt mot kultursektorn. Men i spåren av coronan borde kulturarvet blomstra.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Häromveckan samlade Riksantikvarieämbetet kulturarvets vårdare till sitt årliga höstmöte – några månader försenat, alldeles digitalt – och därför med fler deltagare än någonsin.

Det fanns en lite ledsen underton i virusets spår. Museerna har inte haft lika energiska talesmän som idrotten, men de har farit väl så illa. Stiftelser som Skansen och Tekniska museet är beroende av sina intäkter för att klara sig. Och det finns nog lika gott om utrymme på Moderna museet eller i Världskulturmuseets trapphall som på Ica.

Fast kulturarvets folk borde inte bara slicka sina sår och be om plåster på dem. Förra sommarens ”svemestrar” var en utmaning och en möjlighet, som sektorn inte var riktigt beredd på. Människor flockades till Österlen och andra smultronställen – och där borde kulturarvet ha tagit emot dem med öppna armar.

Nu kommer det ännu en sommar i skuggan av viruset – och den gäller det att ta vara på. Kulturdepartementets nästa coronapaket borde inte bara vara defensivt – det är minst lika viktigt att vinna alla hemmafirare för våra egna märkvärdigheter.

Öppna kyrkorna! Det allra rikaste kulturarvet finns utspritt i landets kyrkor, det perfekta målet för strövtåg i landskapet. Men – när vi skulle beundra Albertus Pictors medeltidsmålningar i Mälardalen för några år sedan var fyra av sex kyrkor stängda (vapenhuset i Solna och överflödet i Härkeberga räddade dagen). 

Lika illa var det när vi skulle beundra Trydemästarens fantastiska dopfuntar från 1100-talet på Österlen – det tog tre år innan vi sett alla sex. Öppna kyrkorna, anställ de arbetslösa kulturvetarna för att guida och berätta, snitsla rundturer mellan skatterna!

Kulturarvet skulle få alla att må bättre, om Trafikverket öppnade leder för cyklande pilgrimer.

Skylta borgarna! Häromåret for vi runt med Anders Ödmans utmärkta ”Borgar i Skåne” som vägvisare. Vi kravlade under taggtråd, vadade i komockor, och kämpade oss fram till stora högar som var resterna av någon mott eller borg från 1300-talet eller så. För det mesta utan någon som helst hjälp av information på platsen. Sveriges äldsta boplats vid Finjasjön, bortåt 14 000 år gammal, har bara en bitte liten platta. 

Hos Ödman och andra finns grundmaterialet – ut och skylta, länsstyrelser, kommuner och riksantikvarier!

Bana väg för cyklarna! För att komma dit är det roligast att trampa. Men många av de mest spännande vägarna är bedrövligt smala. Kulturarvet skulle få alla att må bättre, om Trafikverket öppnade leder för cyklande pilgrimer.

Hellre museer än Ullared! Det nya regelverket kring pandemin ska göra det möjligt med bättre anpassning efter olika verksamheter. Då borde Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna se till att museerna hör till de första som får ändamålsenliga bestämmelser.

FHM-märk festivalerna! Runt om i landet undrar arrangörerna om de kan planera för konstrundor, medeltidsfester och hamnföreläsningar i år. Sådant måste ordnas månader i förväg – men kommer det att gå? 

FHM borde ge dem så tydliga besked det någonsin går, kanske i form av scenarier – om vaccinationerna nått så här många, om R-talet ligger på den här nivån, då kan ni ordna kalaset för så här många gäster med så många meters lucka. 

Vi begriper att vi måste hålla i och hålla ut – men det blir lättare, ju mer vi har att hoppas på!