Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Gunnar Wetterberg

Hyresregleringen är ett hot mot Stockholm

Hyresmarknaden måste avregleras, så att fler människor kan prova på huvudstaden utan att slanta upp miljoner.

 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Häromdagen berättade min bror att hans kollega i Paris hade lämnat förorten och köpt en vacker bostadsrätt i ett av de mest eftertraktade arrondissementen – stadsdelarna – i staden. Vad kostade den då, undrade min bror. 60 000 kronor kvadratmetern, svarade kollegan – och bara baxnade, när han fick höra att siffran i Stockholms innerstad nyss klivit över 95 000.

Utan att behärska detaljerna i fransk bostadspolitik tror jag ändå att den svenska hyresregleringen är en viktig del av skillnaden. En svensk utbytesstudent kan få betala 7 500 kronor i månaden för nio kvadratmeter högst uppe under vinden – men det finns lägenheter att få, mitt i Montparnasse, utan flera miljoner i insats.

Hyresregleringen är dysfunktionell

I Stockholm är bostadsmarknaden i stället starkt polariserad mellan å ena sidan reglerade och förhållandevis billiga hyresrätter, å andra sidan bostadsrätter och villor, där kvadratmeterpriserna stiger mot alltmer osannolika höjder. Det beror på att hyresrätterna är mycket svåra att komma åt – den som vill flytta till huvudkommunen måste köpa sina kvadratmeter, det räcker inte att betala för dem.

Därför fungerar staden sämre och sämre. Under mina nästan 30 år som chef minskade andelen sökande utifrån landet mer och mer. När jag anställde en medarbetare från Örebro valde han att pendla i stället för att flytta. Studenter kan ta sig in i bostadskarriären med ett nödrop, men för etablerade familjer blir prislappen oöverkomlig. Det är inte bara Spotify som har problem med att få personal. Utan den kvalificerade inflyttningen hotas Stockholms arbetsliv på sikt av utarmning.

Hyresmarknaden måste avregleras, så att fler människor kan prova på huvudstaden utan att slanta upp miljoner. Problemet är att så många blivit beroende av den. 

Det är inte bara de som bor till billig hyra som skulle påverkas. Det gäller i minst lika hög grad de som betalat tiotusentals kronor för sina kvadratmeter. Därför är det inte bara hyresgästerna som sitter fast i systemet – det gäller även villornas och bostadsrätternas folk. 

Men situationen är pervers. Det drabbar alla dem som ännu inte tagit sig in i ekorrhjulet, nyanlända, ungdomar, lika väl som de som skulle vilja flytta till storsta’n, för jobbets och/eller livets skull. De våldsamma överpriserna ökar bankernas och därmed hela ekonomins utsatthet, med risk för en våldsam inbromsning vid ett kraftigt prisfall.

Svårt rekrytera till Stockholm

Därför måste hyresregleringen avvecklas – men med förnuft. Hyresgästföreningens och bostadsföretagens förslag om Stockholmshyror kan vara en klok ingång, hyressättningen i nyproduktionen likaså. Genom att gradvis erkänna lägesfaktorns betydelse kan man få en anpassning som systemets insiders kan leva med. När nya hyresgäster tillträder kan man sätta avreglerade hyror, medan de som bor kvar bara får höjningar i takt med att Stockholmshyran införs.

Det kommer också att kosta i form av ökade bostadsbidrag, men det får statsmakterna acceptera och betala. Det är priset för den makalösa senfärdigheten att avveckla en krisåtgärd från andra världskriget.

 

Gunnar Wetterberg är fristående kolumnist på Expressens ledarsida 

 

Läs också:

Bostadspolitiken är lika träffsäker som ett avsågat hagelgevär

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!