Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Wetterberg

Dubbelkommandot ger Sverige problem i krisen

Självstyrelsen har ställt till det i krisen. Det dröjde en bra bit in i april innan staten lovade täcka kommunernas extrakostnader. Samtidigt tvekade staten länge med åtgärder där kommunerna var huvudmän, som besökförbud på äldreboenden.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Staten måste betala allt vad coronan kostar kommuner och regioner. Men den får inte dra sig för att bryta igenom självstyrelsen när det behövs.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är inte bara de självständiga myndigheterna som är ett svenskt särdrag i coronakrisen, utan också den lokala självstyrelsen. Kommunerna och regionerna ansvarar för bortåt två tredjedelar av de offentliga tjänsterna. Inget annat land är lika kommunalt, utom möjligen Finland – och det beror på gemensamma rötter ner i medeltiden.

Självstyrelsen har ställt till det i krisen. Å ena sidan dröjde det till en bra bit in i april innan staten lovade täcka kommunernas extrakostnader. Det är inte omöjligt att det påverkade kommunernas hantering av smittan på äldreboendena. Å andra sidan tvekade staten länge med åtgärder där kommunerna var huvudmän. Den 17 mars kom rekommendationen att stänga gymnasierna, men inget uttryckligt påbud. Den 30 mars kom det nationella besöksförbudet för äldreboendena – långt efter att de äldre uppmanats hålla sig på sin kant.

Protester från verbala 70-plussare har säkert en del av skulden för regeringens tövan, men självstyrelsen har också sin del. Kyrkoordningen 1571 lade fattigvården på socknarna, den första världsliga uppgiften som staten delegerade till lokalsamhället, men självstyrelsen har aldrig varit absolut. Sverige är inget federalt samhälle som Schweiz, där staten inte har mer makt än kantonerna uttryckligen beviljar den, utan självstyrelsen är beviljad och reglerad genom centrala beslut. 

Staten får inte tveka att bryta igenom självstyrelsen när hälsa och trygghet kräver det.

Kommunerna och regionerna har beskattningsrätt, men det vore förödande om de bekostade allt med egna skatter. Kommunerna står för det mesta av arbetsbeskattningen; höjda kommunalskatter skulle fräta på välfärdsstatens bas. Därför måste staten träda emellan. Men höjda statsbidrag till kommuner och regioner är inte särskilt glassigt. Därför föredrar rikspolitiker ofta ”egna” projekt, som friår eller flotta pensionslöften; eller åtminstone öronmärkta bidrag, som gratis glasögon eller gräsiga skolgårdar. 

Kanske var det därför regeringen hade så svårt att lova självstyrelsen täckning för coronan – det riskerar ju att gå ut över några JÖK-löften, precis som 1990-talets krispaket började med att regeringen Carlsson backade på några av sina mest sjangtila reformer vårvintern 1990.  

För en vecka sedan kom Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) med sin ekonomirapport. Statens extra 15 miljarder räcker bara till att täcka skattebortfallet. Dagarna efter lovade regeringen ytterligare några miljarder, men det kommer att krävas mer. 

Prioriteringarna i vården är svåra nog som de är, och när återhämtningen kommer måste den uppskjutna vården och omsorgen tas igen. Dessutom är bidrag till kommunerna ett ovanligt effektivt sätt att stimulera ekonomin. 

Till vardags är självstyrelsen ett av den svenska modellen mest sympatiska och ändamålsenliga inslag. Den säkrar medborgerligt deltagande, den underlättar de offentliga tjänsternas utveckling genom att kommuner och regioner blir varandras laboratorier. Men när det krisar måste den hanteras med omdöme. 

Staten får inte tveka att bryta igenom självstyrelsen när hälsa och trygghet kräver det; men det krävs också tydliga besked om helhjärtat finansiellt stöd. Detta borde vara ett par av coronans viktigaste lärdomar. 


Gunnar Wetterberg gav 2004 ut Den kommunala självstyrelsen, SNS Pocketbiblioteket.