Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunnar Wetterberg

Byt dina dåliga klappar mot den här boken

Sven Hegelunds nya bok kan bytas mot oönskade julklappar.
Foto: Expressen / EXPRESSEN

Byt alla oönskade deckare mot Sven Hegelunds nya bok. Det ger en god grund för att ifrågasätta det mesta som skrivs om världen.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

En av de roligaste artiklarna någonsin på DN Debatt var när den alldeles för tidigt avlidne nationalekonomen Sören Wibe skrev om julklappar 1998 .

Julklappar är dyra, men hur mycket tycker mottagaren att de är värda? Ur nationalekonomernas verktygslåda plockade Wibe begreppet dead-weight losses. Genom att någon annan väljer gåvan är det stor risk att man betalar mer än vad mottagaren tycker att den är värd. Han uppskattade den årliga samhällsekonomiska förlusten av oönskade presenter till runt tio miljarder kronor. Det innebar ungefär tre procent av BNP – dåförtiden en dryg arbetsvecka till ingen nytta…

Men än finns det chansen att minska den samhällsekonomiska förlusten. Byt alla oönskade deckare och färgcharlataner mot Sven Hegelunds Intressanta tider – då har ni en god grund för att ifrågasätta det mesta som skrivs om världens gång (även här).

Det är ont om sådana böcker. Mediebevakningen av vad som händer i världen är med nödvändighet fragmentarisk. Den som vill följa med vill gärna ha ett sammanhang till dagens nyheter, men var ska man hitta det? 

Sven Hegelund famnar alla världens konflikter, från ekonomi till geopolitik, region för region, med nyfiken blick för samspelet mellan ekonomiskt resursbyggande och militär strategi. Senast jag läste en sådan bok på svenska var när Carl Bildt kom med Den nya oredans tid – och det är inte fel att läsa Bildt och Hegelund bredvid och ibland mot varandra.

Katastrofåret 536 blev fimbulvintern i asatron.

Hegelund är imponerande vitt beläst. Hans bakgrund hjälper honom att navigera – LO-ekonom, direktör i Landstingsförbundet, statssekreterare i finansdepartementet och till slut åtta år i ledningen för Europeiska utvecklingbanken. Inte minst den senaste erfarenheten har hjälpt honom ur de mest hemmagjorda perspektiven. Han uppehåller sig vid EU:s möjligheter att hantera konflikter, önskar unionen en större roll, men varnar för federalister som vill springa för fort – de riskerar att spela populister i händerna.

Men det finns en iögonenfallande lucka: klimatet. Han nämner Bidens anslutning till Paris-avtalet, möjligheterna att klara 1,5-gradsmålet, men inte så mycket mer.

Jag tror att klimatfrågan redan är och framför allt blir en allt viktigare faktor i den internationella politiken. För att minska och ta hand om utsläppen krävs internationellt samarbete, men åtgärderna rymmer fröet till många konflikter – och de kommer att komplicera spelet på många andra områden.

Ta handeln. EU vill införa koldioxidavgifter på sin import. Det är ett viktigt första steg mot en global utsläppsskatt, men kommer andra länder att acceptera det?

Eller Kina. Många stater reagerar mot de senaste åren tilltagande repression i Xinjiang och mot oliktänkande. Därför vill många ha starkare sanktioner – men hur ska det gå ihop med behovet av ökat samarbete i klimatfrågan?

Och om det inte räcker? Då förordar allt fler solar geo-engineering, att skapa konstgjorda svavelmoln eller att skicka upp något slags reflektorer för att bromsa instrålningen. Det kan få förödande följder i andra avseenden (katastrofåret 536 blev fimbulvintern i asatron) – men vem ska bestämma vad man i så fall får och inte får göra?

Vi lever i intressanta tider, skriver Hegelund. Det blir inte lätt att vrida dem rätt.


Gunnar Wetterberg är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hans texter här.