Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Wetterberg

1940 hjälpte vi Tyskland - nu krävs en Skånebrigad

Den tyska permittenttrafiken: En svensk soldat övervakar ett tåg med tyska soldater på väg till Norge 1944.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Den brittiska HMS Sunfish var en av de allierade ubåtar som ubåtsnätet i Öresund skulle hålla borta från Östersjön.Foto: OKÄND
Utsikt över det strategiskt viktiga Öresund.Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Modern ubåt. Den svenska ubåten Gotland deltog vid en Nato-övning i Norge 2015.Foto: HOMMEDAL, MARIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Det är på tiden att försvaret rustar en Skånebrigad. Öresund har alltid varit stormakternas stridsäpple.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

När jag gjorde lumpen kom det folk från staberna för att undervisa om Sveriges strategiska läge. Då plågade vi dem med Öresund. Där fanns väl ett av de största hoten mot Sveriges neutralitet? Nato ville stänga inne motståndarnas u-båtar, Warszawapakten ville komma ut ur Östersjön – och Sverige var folkrättsligt skyldigt att hålla Sundet öppet som internationellt vatten. Hur vi än vände oss skulle båda sidor ha intresse av att kontrollera Skåne.

Officerarna vred sig som maskar, och vi fick aldrig något ordentligt besked. Men förra våren fick jag en bok som kraftigt underströk problemet. Lundaakademikern Sten Henriksson gav ut Sviktande neutralitet. Den svensk-tyska ubåtsspärren i Öresund 1940–1945 (Carlssons). 

Egendomligt nog har Henrikssons bok gått praktiskt taget spårlöst förbi. Genom träget grävande rullar han upp en pinsam historia. Bara två månader efter ockupationen av Danmark hjälpte Sverige Hitlertyskland att lägga ut ett ubåtsnät tvärs över Öresund. Syftet var att hindra de allierades ubåtar från att ta sig in i Östersjön. Tyska marinofficerare tackade Sverige för det goda och snabba tillmötesgåendet. Kanske var den eftergiften lika nödvändig som permittenttrafiken, men nätet vore värt samma eftertanke som de tyska tågen genom landet.

Öresund är en strategiskt viktig flaskhals

Redan under första världskriget hade tyskarna pressat på Sverige om att spärra Sundet, men då hade svenskarna krånglat och inte gått lika långt. Den som vill kan gå ännu längre tillbaka. Vid freden i Knäred 1613 hjälpte de holländska och engelska medlarna svenskarna att klara sig undan en förödande fred, bara för att danskarna inte skulle bli för dominerande. Knappt 50 år senare var det tvärtom: då sprängde sjömakterna den svenska blockaden av Köpenhamn, och Karl X Gustav fick ge upp planerna på att erövra hela Danmark, inte bara de skånska landskapen.

Det är likadant i dag. Om ett stort krig bryter ut mellan västmakterna och Ryssland ser det för en lekman ut som att Gotland och Öresund borde bli de punkter där Sverige löper störst risk att dras in i konflikten. Stockholm och Norrland i all ära, men huvudstaden är viktigast för den som vill erövra just Sverige och gruvorna är knappast lika viktiga som under andra världskriget. Det är Gotland som flygbas och Öresund som flaskhals som kommer att vara viktiga för bägge sidor.

Hög tid att återupprätta en Skånebrigad

Strax före jul läckte det från försvarsberedningen att man var på väg att enas om att öka kapaciteten från dagens enda fulla mekaniserade brigad till tre: Skaraborgsbrigaden, Norrlandsbrigaden och Skånebrigaden, plus en stridsgrupp på Gotland. Arméchefen Karl Engelbrektson sade till SVT att han delade bedömningen. I Stockholmsområdet skulle det finnas en lättare infanteribrigad, tränad för strid i bebyggelse.

Då skulle Sverige ha ett större handlingsutrymme än den 9 april 1940, när en stor samling officerare på färjan från Helsingør höll på att skrämma livet ur de fåtaliga militärerna i Helsingborg. Gudskelov var de danskar som ville slippa undan ockupationen – men skräcken räckte till för att dra ett nät från Viken norr om Helsingborg till den danska sidan. Måtte vi inte hamna där igen! Det är hög tid att ställa Skånebrigaden på fötter.

 

Läs också: Varvskrisen bäddade för SD:s framgångar i Skåne 

Nedan visas ett avsnitt av Ledarsnack, denna gång handlar det om Sveriges försvarsförmåga med generalmajor Karlis Neretnieks.