Gunnar Wetterberg: Ha kul! Men lär er tänka

Publicerad
Uppdaterad
På torsdag är det sista dagen för många studenter att välja. Valen till gymnasiet och högskolan kan bryta klass- och könsmönster. DISKUTERA!
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
För något år sedan frågade TT vad jag trodde om snedrekryteringen till den högre utbildningen. I Lund går tre av fyra gymnasister till universitet före 25 års ålder, i en del landsortskommuner en på fem, om ens det. Arvet, svarade jag - många är tryggast där föräldrarna gått före.
De goda pluggråden är en del av det sociala arvet. Far och mor lär barnen hur de ska ta sig fram. Det är råd som sällan kommer fram i tidningarnas artiklar inför valen till gymnasiet och högskolan, men som återskapar den bildade medel- och överklassen i släktled efter släktled.
Mina barn har inte alltid brytt sig om vad jag sagt, andra ungar kan behöva helt andra tips, men här är några av mina favorittjat:
1. Läs brett. Om man inte vet vad man vill göra, så håll så många dörrar som möjligt öppna. På gymnasiet betyder det naturvetenskaplig linje, på högskolan civilingenjörsprogrammen - därifrån kan man bli vad som helst.
2. Läs djupt. Man lär sig mer på en 90-poängskurs än på tre 30-poängare. När man kommer långt börjar det bli så svårt att man lär sig tänka.
3. Ta ett språk till! "Man klarar sig med engelska", säger många - men det är inte riktigt sant. Man klarar sig bättre med ett eller två språk till - det är det som sticker ut, när många har samma meriter.
4. Läs tyska som C-språk! Om man börjar med ett språk redan i grundskolan har man några år på sig att komma in i det. Problemet är nästa - för de flesta är två år på gymnasiet i minsta laget för att ett nytt språk ska fastna. Undantaget är tyska - det stora, viktiga affärsspråket alldeles intill oss, som vi har så mycket gemensamt med, där vi själva kan bygga vidare på den grund som redan något års organiserade studier kan ge.
5. Läs det du behöver hjälp med. Sina studiemedel ska man använda till det som är svårt, sådant som det behövs lärare till. I valet mellan Handels och Teknis är det för många bättre att ta Teknis; ekonomi är ofta lättare att lära sig med böcker och erfarenhet.
6. Spetsa! Det lönar sig att läsa lite extra. Det är inte sant att arbetsgivare struntar i betygen. Den nyexade som kan visa upp några VG slår ut sin mer slätstrukne konkurrent, även om erfarenheten så småningom väger tyngre.
7. Gör något annat. Studenttidningar, kårarbete, spex - som arbetsgivare drar jag öronen åt mig om någon bara har läst och läst och läst, jag vill ha någon som kan koppla av.
8. Softa smart. Många gymnasister drömmer om den stora resan efter gymnasiet. Det är roligt, men gör det klokt. Res inte meddetsamma, börja läsa först - och ta resan som en del av studierna! Allt fler svenska högskolor har utbytesprogram med utländska institutioner.
9. Ha kul! Man kan leda hästen till vattnet, men man kan inte tvinga den att dricka. Ibland måste man bita ihop för att ta sig igenom någon tråkig kurs - men man kan inte bita ihop år efter år, då orkar man inte ända fram. Studier är inte bara en investering i humankapital - det måste vara ganska mycket konsumtion också, läsning till lyst och bildning!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag