Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gudrun Schymans svindlande affärer

Foto: Sven Lindwall

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den som har turen att sitta på ett förstahandskontrakt i Stockholms innerstad har gjort ett jätteklipp. Som den förre vänsterledaren Gudrun Schyman med sin trea i Gamla Stan.

De extremt högt värderade hyreskontrakten beror naturligtvis på att hyresmarknaden i Sverige inte lever upp till begreppet "marknad", utan är av olika skäl reglerad.

En del regleringar är nödvändiga. Hyresgäster måste ha ett besittningsskydd och hyrorna ska inte kunna chockhöjas över en natt. Men en friare hyressättning och ett större inslag av marknadsprissättning av hyrorna för nya hyresgäster i en fastighet skulle definitivt leda till en bättre fungerande bostadsmarknad.

Det är en politik som brukar få vänsterpolitiker i Gamla Stan eller på Södermalm att förflytta sig i riktning mot stuckaturen i taket av ilska. Och så stämmer de upp i en kör om att "bostaden inte får vara en handelsvara".


För Gudrun Schyman är dock hennes attraktiva kontrakt just en handelsvara. Schyman är skriven på sin Klockaregården utanför Simrishamn, men har behållit trean i Gamla Stan. Den vill hon nu använda i byte "för att få tillgång till en passande lägenhet i Malmö".

Men den kommunala fastighetsvärden Stadsholmen säger - självklart - nej och uppmanar Schyman att säga upp sitt kontrakt. Övernattningslägenheter kan inte användas i bytesaffärer hursomhelst. Schyman har överklagat till hyresnämnden med hänvisning till att hon som "konsult" måste ha nära till tåg och flyg.

Politiker med hjärtat till vänster brukar vara stenhårda kritiker när hyresrätter används som övernattningslägenheter. I Schymans fall skulle de hänvisa till alla behövande barnfamiljer i den kommunala bostadskön.


Någon kanske frågar sig varför hon inte kan köpa sig en övernattningslya i Malmö som alla andra. Svaret är att Schyman inte är som alla andra. Hon har satt i system att inte leva enligt de värderingar hon predikat.

När den "solidariska" Schyman var riksdagsledamot invald för Stockholms stad lät hon skattebetalarna vara med och finansiera hennes fritidsboende på Klockaregården med hyresersättningar och traktamenten från riksdagen. Det handlade om drygt 100 000 kronor extra om året och tänjde riksdagens redan generösa regler till det yttersta.

Bristen på en fungerande hyresmarknad har också medfört att riksdagen expanderat sitt eget lägenhetsinnehav. Och när riksdagsledamöterna servas med centrala lägenheter och slipper möta vardagen för en bostadssökande i Stockholm påverkar det möjligen insikten om hur stort problemet faktiskt är.


Den riksdagsledamot som blir EU-parlamentariker möter i Bryssel en helt annan och friare hyresmarknad. Där kan politiker - och andra - hitta en lägenhet på en eller ett par dagar.

Regeringen vill göra det enklare att kunna hyra ut bostadsrätter. Det är en början, men för att det ska löna sig att bygga fler hyresrätter måste hyressättningen bli friare.