Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Groteskt att kriminella belönas med en lyxtillvaro

Malmö stad har betalat mångmiljonbelopp till stödboenden för gängkriminella, som har fortsatt med sin brottslighet. Vilka signaler sänder det till det övriga samhället? Foto: TOMAS LEPRINCE

Gång på gång visar samhället prov på en häpnadsväckande naivitet i förhållande till grovt kriminella. Det sänder helt fel signaler till andra ungdomar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det uppseendeväckande avslöjandet från SVT Nyheter Skåne innehåller allt och lite till. Fattiga Malmö - som årligen får knappt fem miljarder kronor i statsbidrag från övriga Sverige - har betalat 70 miljoner kronor till ett företag som bedriver stödboenden i lägenheter runtom i staden.

Uppdraget har varit att förmå unga kriminella att byta bana i livet. I verkligheten har gängkriminella använt lägenheterna som bas för sin brottsliga verksamhet. Bland annat har sprängmedel och kokain förvarats i lägenheterna.

Två av Malmös ledande gängkriminella har hysts in i en exklusiv femrummare på 180 kvadratmeter ett stenkast från centralstationen. Skattebetalarna har även stått för mat, städning och tillsyn till en total kostnad av 1 500 respektive 1 800 kronor per dygn.

Vilka signaler sänder detta till det övriga samhället?

Det finns mycket som sticker i ögonen i denna skandal. Uppenbarligen har socialförvaltningen i Malmö valt att samarbeta med ett företag som grovt missköter sitt uppdrag. 

Det visar också på en vårdslöshet med skattemedel. I en stad där över 1 300 barn är hemlösa satsar kommunen på svindyra boende för gängkriminella.

Vilka signaler sänder detta till det övriga samhället? Bli kriminell - och du kan vara säker på att samhället kommer att curla för dig under överskådlig tid. Vilken annan tonåring från något av Malmös utsatta områden kan ens drömma om att få bo i en femrummare i city? 

Gång på gång visar samhället prov på en förbluffande naivitet när det gäller projekt som riktar sig till grovt kriminella eller som syftar till att förebygga sådan brottslighet. I Uppsala har exempelvis kommunen satsat 700 000 kronor på att rädda verksamheten "Gottsundamammorna". När polisen senare i höstas genomförde en husrannsakan i lokalen hittades såväl rullpapper som en våg med narkotikarester. Polisen, som har gjort en orosanmälan rörande verksamheten, ska även ha motarbetats under insatsen. 

Ta fram ett nationellt exitprogram som vilar på solid grund

Självfallet måste samhället erbjuda avhopparverksamheter för kriminella som verkligen vill bryta med sina tidigare liv. Men de bör utformas på solid grund - utifrån forskning och beprövad erfarenhet.

Såväl Moderaterna som Socialdemokraterna har skissat på idéer om ett nationellt exitprogram. Det finns flera fördelar med ett sådant format. Expertis kan samlas på ett ställe och praktiskt stöd erbjudas i form av skyddad identitet med mera. Ex-kriminella kan dessutom flyttas långt bort från sin tidigare miljö.

Sverige bör lära av andra länders erfarenheter och noga utvärdera vad som funkar och inte funkar. De sociala insatsgrupperna (SIG) - som i Malmö-fallet ovan - är ett exempel på motsatsen. De begränsade utvärderingar som har gjorts visar inte på någon effekt på brottsligheten. Stockholms universitet sågade exempelvis arbetet med att få unga att sluta begå brott i bland annat Järva.

Att vilja gott är en sak. Att göra gott är något annat.

 

Läs också: Placera gängen där de hör hemma - i fängelset