Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gratis medicin är slöseri med välfärd

Nationalekonom: Politikerna ägnar sig åt symbolfrågor.
Den 1 januari fick alla under 18 år gratis medicin. Då stack förbrukning och kostnader i väg.
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Varför inte smörja in hela familjen när mjukmedel har blivit gratis för de små? Varför vara sparsam?
Foto: ANETTE NANTELL / NANTELL ANETTE DN PRESSENS BILD

När mjukgörande salva på recept blev gratis för barn började förbrukningen att skena. Gratis leder lätt till överkonsumtion och slöseri. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ett problem när flera partier ska budgetförhandla är att oförnuftiga, outredda reformer kan åka räkmacka in i statsbudgeten. På alliansens tid fick vi KD:s vårdnadsbidrag. Under förra mandatperioden slogs Vänsterpartiets för gratisreformer inom välfärden med stor framgång. Den 1 januari 2016 blev således receptskrivna läkemedel kostnadsfria för alla under 18 år.

Expressens ledarsida var kritisk och påpekade att den välmående svenska medelklassen är mer än kapabel att betala sina egenavgifter - samt att ”gratis” riskerar att leda till överkonsumtion.

Regeringens glädjekalkyler

Den risken kalkylerade inte regeringen med. I lagförslagets konsekvensavsnitt konstaterades det att unga under 18 år brukar står för ungefär 400 miljoner kronor per år i egenavgifter. Så gratisreformen beräknades kosta staten 410 miljoner årligen. 

Riktigt så blev det inte. 

Socialstyrelsen fick i uppdrag att följa upp reformen. Den delrapport som kom i oktober 2018 visade att medicinuttagen till barn, av de läkemedel som ingår i förmånen, ökade med 23 procent från 1 januari 2016 till 31 december 2017 - eller 18 procent om man justerar för befolkningsökningen.  

Det var ett dramatiskt trendbrott. Sedan 2006 hade uttagen av läkemedel inom förmånen minskat stadigt. Men 2016 sköt kurvan uppåt, som diagrammet här visar:

Källa: Läkemedelsregistret.

Enligt siffror som journalisten Hanne Kjöller har fått ut, ser det inte bättre ut 2018.

En oväntad raket i sammanhanget är mjukgörande salvor. ”11 miljoner kostade krämerna skattebetalarna före reformen. 65 miljoner efter. Det är en ökning med 491 procent”, skrev Kjöller i sin mycket läsvärda krönika i måndagens DN. 

Summan är inte huvudsaken här, utan det beteendemönster som det illustrerar: gratis leder till överkonsumtion, ibland av stora mått. Varför inte passa på att smörja in hela familjen? Och varför smörja sig ekonomiskt, eller pressa ut sista skvätten ur flaskan, när det är så lätt att fixa en ny? 

Sjukvård ska aldrig kosta 0 kronor

Det är mycket inom välfärden som är gratis i dag, bland annat primärvård för äldre, glasögon till barn och preventivmedel upp till 21 år. Dessutom finns ju högkostnadsskydd som öppnar gratisfilen för alla som slagit i taket. 

Hur mycket slöseri allt detta förorsakar kan man bara ana. Men vi har inte råd att slösa välfärd alls och allra minst slösa läkares och sköterskors tid. Vårdköerna ringlar långa nog ändå.

Generellt bör ingen sjukvård vara gratis. När taket har nåtts för högkostnadsskyddet bör avgiften trappas ned. Men aldrig till 0 kronor.

Detta innebär naturligtvis inte att egenavgifter ska vara drakoniska. Svenskar ska inte behöva gå utan mediciner eller annan vård på grund av dålig ekonomi. Det ska finnas skyddsnät. 

Men välfärdsresurser som slösas avgiftsfritt på ett håll förorsakar neddragningar någon annanstans. Och då lär den drabbas hårdast som behöver välfärd mest. 


Läs också:

Gratis välfärd en lättfärdig idé