Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gratis är fel medicin för äldre, Sjöstedt

Fel medicin. Jonas Sjöstedt är orolig för att äldre inte har råd att hämta ut sina läkemedel. Men det stora problemet är att folk får i sig helt olämpliga blandningar av medicin.
Foto: Christian Örnberg

Nästan hälften av Sveriges 80+are tar tio läkemedel, eller fler. Det är ett betydligt större problem än att medicinerna skulle vara för dyra.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När politiker föreslår att något ska bli "gratis" är det för att de vill öka konsumtionen. Sedan i vintras är det fri entré på de flesta statliga museer just för att regering vill få upp besökstalen.

V-ledaren Jonas Sjöstedts Almedalsutspel är gratis läkemedel till alla som fyllt 80 år. Det ska Vänsterpartiet driva hårt i budgetförhandlingarna med regeringen i höst. Det innebär knappt en miljard kronor i bortfall av egenavgifter för medicinerna.

De tappade intäkterna är det lilla problemet med Sjöstedts idé. Det mycket större bekymret är att gratis också på detta område kommer att leda till ökad konsumtion - och övermedicineringen kostar redan Sverige flera tiotals miljarder kronor. Varje år.

Trots att Vårdsverige i över 20 år har vetat att framför allt äldre tar alldeles för många läkemedel, piller som slår ut varandra och leder till skadliga bieffekter, kvarstår problemet.

Det finns krassliga äldre som närmast åker i skytteltrafiken till akuten med stukningar och benbrott. När det till slut görs en grundlig utredning visar sig det eviga ramlandet bero på biverkningar av olika läkemedel.

Socialstyrelsen uppskattar att runt en tredjedel av pensionärers akutbesök kan hänföras till övermedicinering.

Och fortfarande får var femte som fyllt 80 år mediciner som är direkt olämpliga för åldringar.

Att många äldre är undernärda, även om det inte syns rent fysiskt, kan också ofta förklaras med att de tar mediciner som får dem att tappa aptiten. Ibland är läkmedlet nödvändigt, andra gånger inte

Staten bör på inga villkor bidra med något beslut som kan göra denna dåliga situation ännu värre. Tvärtom om bör staten se till att mer av kursinnehållet i sjuksköterske- och läkarutbildningarna inriktas på geriatrik, åldrandets sjukdomar.

Nu är det förstås inte Vänsterpartiets avsikt att läkemedelsförgifta Sveriges sjuka 80+are till en snabbare död. Vad Jonas Sjöstedt vill göra, lite bakvänt, är att höja den disponibla inkomsten för dessa personer.

I dag ligger högkostnadsskyddet för receptbelagda läkemedel på 2 200 kronor för vuxna. Folk som fyllt 80 år betalar i snitt 1 700 kronor om året för sina mediciner.

Med vänsterns gratispolitik skulle de flesta få en hundring eller två mer i månaden att använda till annat. Lite snittblommor som lyser upp vardagen, fika på kondis med kvarlevande vänner, en present till barnbarnsbarnet.

Ingen äldre skulle säga nej till en smal guldkant. Men om valet i stället är att kunna leva lite kryare tack vare att kunniga läkare gör en genomgång av effekten av det samlade läkemedelsintaget - då väljer varje person den relativa hälsoförbättringen.

Med gratis läkemedel skulle den livsavgörande bekämpningen av övermedicinering bli ännu svårare.


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.

Läs även Farlig okunskap om åldrandet.

Läs även Gratis är dyrt.