Gråt inga tårar för Donald Trump - än

When you're smiling. Donald Trump såg ut som en glad och mild ålderman på dagen för sin installation. Vi vet att han har många andra ansikten, dessvärre.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Kevin Dietsch / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN

Det finns goda skäl att vara orolig när Donald Trump tar plats i Vita huset. Men vilken bana hans presidentskap kommer att följa kan ingen förutsäga.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

President Barack Obama vandrar ut ur historien och en pistol laddad med absurditet tar hans plats i ovala rummet.

Det mesta vi vet om Donald Trump skrämmer. Lika oroande är att det är så mycket vi inte vet. Trump är både oprövad och oförutsägbar.

Men vi är inte ensamma om att vara okunniga om framtiden. Samma sak gäller Donald Trump.

För 16 år sedan lämnade Bill Clinton över presidentskapet till George W Bush. Denne hade vid sitt tillträde redan hunnit sprida oro i omvärlden. Han ville bygga ett skyddande robotsystem - "Star Wars" - som befarades kunna leda till ny global kapprustning. Och medan Clinton hade talat om Kina som en "strategisk allierad" talade Bush om jätten i öst som en "strategisk rival".


9/11 kom emellan

Även inom Nato hade oro uppstått sedan Bush talat om att kalla hem de amerikanska trupperna från Balkan. Texassonen signalerade också att det var hög tid för Europa att sköta freden på sin egen bakgård. Han förklarade att USA fortsättningsvis bara skulle ingripa utomlands om vitala amerikanska intressen stod på spel. Världen tycktes vara på väg att få en världspolis som gick på tjänstledighet.

Ingen kunde förutse att Bushs administration helt skulle präglas av 9/11, "kriget mot terrorismen" och de neokonservativa idéerna om att kriga fram demokrati i Mellanöstern.

Frågan är vad det blir av Donald Trumps presidentskap. En plötslig, oförutsedd krök i världshistorien kan slunga hans presidentskap ur dess bana - på ont och gott.

Vad blir det av de hotfulla utfästelser han har gjort? I jakten på att göra industrilandet USA "great again" vill han ju exempelvis omförhandla Naftaavtalet och skapa bilaterala handelsavtal. Han vill också gå i klinch med Kina.


Risk för handelskrig

I värsta fall utlöser USA ett handelskrig som gör världen både fattigare och mer instabil. I bästa fall inser Trump att omförhandlingar av frihandelsavtal, och skapandet av nya avtal, är oerhört komplicerad materia som ingalunda garanterar framgångar.

Om presidenten går fram som en ångvält lär han bli varse att även andra länder kan spela hårt. Dessutom kan han få problem med kongressen. Visserligen har USA:s president stor makt över handelspolitiken, men det är inte omöjligt för hugade kongressledamöter att hitta käppar att sätta i presidentekipagets hjul.

Rent generellt kan man hoppas att Trump snabbt lär sig att hans skissartade idéer inte håller för en verklighet där djävulen bor i detaljerna. Samt att USA:s statsskick, med sina "checks and balances", visar sitt rätta, sirapssega väsen och begränsar presidentens tokigheter.

George W Bushs presidentskap blev som sagt inte som någon tänkt sig. Tyvärr är det ingen tröst i sammanhanget, det blev ju på många sätt värre än anat.

Men det blev åtminstone inget "Star Wars".


Läs också:

USA:s ledartröja dras i smutsen

Är Wallström redo för president Trump?


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.