Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gränslös naivitet om arbetskraftsinvandringen

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

De svenska reglerna kring arbetskraftsinvandringen inbjuder till fusk och utnyttjande samt till en invandring som varken går att motivera ekonomiskt eller med skyddsbehov. Gör om och gör rätt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Migrationsverket misstänker att assistansbolag säljer uppehållstillstånd till utländska medborgare genom att använda sig av fejkade anställningar, rapporterade P4 Örebro under måndagen. Ett tillvägagångssätt är att personen som vill komma till Sverige betalar för anställningserbjudandet. Ett annat går ut på att personen i stället betalar tillbaka hela eller delar av lönen till assistansbolaget.

Inget av detta är egentligen några nyheter. På denna ledarsida har denna problematik lyfts upp gång på gång under senare år. Flera underrättelserapporter har också larmat om hur migranter utnyttjas i organiserade kriminella upplägg inom assistansersättningen. I vissa fall har funktionshindrade med stora vårdbehov hämtats till Sverige för att sedan möjliggöra för andra utländska medborgare att anställas som assistenter.

Dagens Nyheter ägnade i helgen en ledare åt att försvara dagens system för arbetskraftsinvandringen. I texten blandades som så ofta korten bort genom att IT-specialister från Indien omnämndes i samma andetag som köksbiträden från Irak.

DN ledare vilseleder om arbetskraftsinvandringen

Så vitt känt finns det ingen som vill försvåra för den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen till Sverige. Tvärtom har villkoren där försämrats till följd av alliansregeringens ogenomtänkta reform 2008.

Det som oenigheten gäller är den lågkvalificerade invandringen från länder utanför Europa, som Sverige är ensamt i västvärlden om att ha släppt fri. DN:s försvar av denna bygger på en rad missförstånd. 

Till att börja med har DN glömt bort att även anhöriga har rätt att följa med den person som har beviljats ett arbetstillstånd (AT). Av de totalt 41 065 uppehållstillstånd som beviljades på grundval av arbete förra året stod anhöriga för 15 371. Nedbrutet på gruppen irakier, exempelvis, är siffrorna: 720 arbetstagare och 1392 anhöriga.

Enligt DN är lågkvalificerad invandring hursomhelst en vinstaffär för samhället, eftersom den utgår från ett arbete som genererar skatteintäkter. Det räcker dock att kunna behärska plus och minus för att inse att låglönejobb med en lägsta tillåten inkomst på 13 000 kronor i månaden inte kan kompensera för en tillvaro i Sverige.

I detta fall är det högern som är naiv

Varför ska skattebetalarna bekosta denna privatiserade migrationspolitik, där enskilda restaurangägare och assistansbolag kan välja ut vilka tredjelandsmedborgare som ska få komma till Sverige - och dessutom tjäna stora pengar på det? 

Det blir extra besynnerligt i ett läge där både M och KD vill sänka asylinvandringen med 70 procent för att minska söktrycket mot landet. Enligt Migrationsverkets senaste prognos väntas totalt 84 000 nya asylansökningar inkomma under åren 2019-22. Motsvarande siffra för ansökningar om AT är 216 000.

Det är dags för borgerligheten att tänka om kring den lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen. Den utgör en pull-faktor till Sverige, den uppmuntrar till skenanställningar och utnyttjande och den drar resurser från välfärdsstaten.

Högern brukar gilla att utmåla vänstern som naiv. Men i det här fallet är det faktiskt tvärtom. 


Rättelse: I en tidigare version av denna ledare uppgavs siffran 328 000 ansökningar om AT, vilket är det totala antalet arbetsmarknadsärenden under åren 2019-22, enligt Migrationsverkets senaste prognos. I denna siffra ingår dock även förlängningsärenden.