Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gränserna blöder medan Löfven och de andra sölar

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMAS LEPRINCE
S och M borde göra gemensam sak och ta tag i de verkliga ödesfrågorna, såsom att fixa gränsen.

Den förödande kritiken mot Sveriges gränskontroller understryker behovet av en handlingskraftig regering. I stället för att vänta in Annie Lööf (C) borde S och M ta saken i egna händer.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I september avslöjade Expressen att EU-kommissionen riktar stenhård kritik mot den svenska gränsbevakningen i en ännu ej offentliggjord rapport. Gränskontrollerna är underbemannade, personalen saknar rätt utbildning och tekniken är bristfällig.

Bristerna undergräver Sveriges förmåga att skydda sig mot brottslighet och terrorism. Men även andra länder inom EU utsätts för onödiga säkerhetsrisker. 

En uppföljande granskning som Sveriges Radio har gjort visar att kritiken är ännu hårdare än man tidigare har trott. Sverige bryter mot regelverket inom Schengen och får underkänt på sammanlagt 95 punkter. En del av dessa punkter fanns dessutom redan med i den förra rapporten år 2011.

Det är alltså inte Grekland vi talar om. Det är Sverige som här framstår som en bananrepublik.

Såväl gränspolisens chef Patrik Engström som justitieminister Morgan Johansson (S) säger sig vara djupt bekymrade över EU:s kritik. Det är som att höra kocken klaga över den bedrövliga soppan.

Frågan om datalagring måste få en lösning

En annan allvarlig säkerhetsbrist som den rödgröna regeringen inte förmådde hantera är datalagringen. Säkerhetspolisen larmar om att bristen på data från teleoperatörer försvårar hundratals ärenden - ja, ytterst undermineras förmågan att skydda Sverige mot terrorbrott.

Man kan spekulera i skälen till att de rödgröna inte skyndsamt åtgärdade den sortens brister. En gissning som ligger nära till hands är att Miljöpartiet har sinkat och försvårat processen precis som partiet länge gjorde med det utbredda passmissbruket. 

Många skissar nu på regeringsbildningar där Miljöpartiet återigen ska få förtroendet att sitta i Rosenbad. Stefan Löfven har fått ännu en vecka på sig att försöka vinna över C och L till de rödgröna. C drömmer i stället om en blågrön regering där MP ska införlivas med alliansen.

Gemensamt för dessa regeringsalternativ är att de skulle ha oerhört svårt att lösa just den här sortens problem. Mängder av säkerhetsrelaterade frågor skulle fastna i statsrådsberedningen när integritetshänsyn och annat ska stötas och blötas.

Risken är överhängande att det skulle bli fyra förlorade år på centrala politikområden som brotts- och terrorbekämpning, migration och försvar.

S och M borde ta saken i egna händer

Det har nu gått en och en halv månad sedan valet och läget är fortsatt helt låst. Egentligen är dödläge fel ord; snarare pågår en dragkamp mellan S/M å ena sidan och C/L å den andra. De förra vill vinna över C och L; de senare håller emot.

Den dragkampen kan fortgå i veckor eller månader, i värsta fall, utan att få ett lyckligt slut. S och M borde i stället ta saken i egna händer och forma en storkoalition som tar tag i de verkliga ödesfrågorna.

En bra början vore att fixa gränsen.

 

Läs också: Dags för de vuxna i rummet att kliva fram 

Sverige måste klara att hålla gränsen