Etableringsminister Ylva Johansson (S) behöver all hjälp hon kan få. Hon borde tillsätta en utredning som tänker fritt om vad som krävs för att nyanlända ska få jobb. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
Etableringsminister Ylva Johansson (S) behöver all hjälp hon kan få. Hon borde tillsätta en utredning som tänker fritt om vad som krävs för att nyanlända ska få jobb. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Gör som Norge, utred invandringen

Publicerad

Ylva Johansson (S) börjar låta uppgiven. Hon skulle behöva råd från fritänkande experter om hur nyanlända ska få jobb.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I Norge har en statlig utredning räknat på kostnaden för flyktinginvandringen. Med nuvarande låga sysselsättningsgrad och lika rätt till välfärdssystem för nyanlända som för infödda innebär det en påfrestning på statskassan. 

Utredningsordförande, professor Grete Brochmann, menar att fortsatt relativ hög invandring av lågutbildade kan leda till att tilliten människor emellan och till välfärdssystemen minskar. I alla fall om inte en större andel av de utomeuropeiska invandrarna arbetar, och arbetar fler år.

Svenska politiker skulle också behöva en sådan långtidsanalys. Att som nu säga ojsan, varje gång det kommer ny statistik om den ständigt ökande andelen arbetslösa bland utlandsfödda håller inte.

Etableringsminister Ylva Johansson (S) citerar Angela Merkel i en DN-intervju om möjligheten att ordna jobb, utbildning och bostäder åt de nyanlända: "Jag skulle inte våga säga i dag om vi klarar det bra, men jag skulle säga att vi klarar det".

Närmre att säga att det går åt skogen har väl inte en S-minister varit - i offentligheten.

Regeringen harvar på med snabbspåren som gått i stå, med språkundervisning som pajar när klasser fylls på med nya elever var och varannan vecka. Snart kommer ett förslag om utbildningsplikt. 

Pliktskola för omotiverade är bortkastade pengar

Ylva Johansson konstaterar att bara 3 procent av de lågutbildade som lämnar etableringsuppdraget går vidare till studier. Och säger "det är en åt helvete för liten lösning i dag."

Med utbildningsplikt kan man nå nästan 100 procent. Men att tvinga omotiverade vuxna till skolbänken är inget givet succérecept. Däremot blir det dyrt.

Att tillsätta en utredning låter föga handlingskraftigt. Men förslag från fritt tänkande nationalekonomer och samhällsvetare är av nöden.

Regeringen - och oppositionspartierna - behöver hjälp med att fundera på hur ingångslönerna i Sverige kan sänkas så att också människor med låg produktivitet kan hitta ett arbete.

Det behövs förslag om hur skattesystem, lönebidrag och försörjningsstöd kan göras om så att det uppstår enkla jobb som det lönar sig för de nyanlända att ta. Och behålla. 

Ju fler förslag, på ju fler områden desto bättre. För det redan stora gapet i sysselsättning mellan infödda och flyktinginvandrare ökar dag för dag. Den skillnaden i livsvillkor ökar spänningen i samhället och minskar tilliten.

Svenska politiker har tagit itu med svåra problem förr. Med pensionsreformen gjorde man det i god tid. Under den ekonomiska krisen på 1990-talet blev det akuta ingrepp. 

En del av krispolitiken hämtades ur Lindbeckkommissionens 113 rekommendationer. I dag behövs en förslagslista för hur nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden.

Det är bara för Ylva Johansson att skriva utredningsdirektiv och utse ledamöter som Laura Hartman, Lars Calmfors och John Hassler. För det står en ko på isen igen.

 

Läs även: Löfven borde akta sig för alternativa fakta 

Och varför inte: Äntligen slutar LO dra rasistkortet

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag