Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gör som Danmark, hyr fängelseplatser i Kosovo

Trångbott. Svenska fängelser är så överfulla att interner tvingats dela cell med våningssäng. Det går att åtgärda om viljan finns. (Interiör från fängelset i Kirseberg, Malmö.)
Foto: LASSE SVENSSON / KVP
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterade nya åtgärder för att fler dömda EU-medborgare snabbare ska kunna flyttas till fängelse i hemlandet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nästan en tredjedel av internerna på Sveriges överfulla fängelser är utländska medborgare. Regeringens senaste åtgärd räcker inte långt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Regeringen vill att fler utländska EU-medborgare ska avtjäna sina fängelsestraff i hemlandet, och att processen ska gå snabbare än i dag. 

”Vi behöver helt enkelt våra egna fängelseplatser till våra egna bovar”, sade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tufft till Sveriges Radio på onsdagen.

Sveriges fängelser är överfulla sedan många år. Det är svårt att hitta platser, inte minst till dem som ska till en anstalt med högsta säkerhetsklass, som Kumla, Hall eller Tidaholm. 

I sina värsta stunder har fängelser tvingats skaffa våningssängar och besöksrum har gjorts om till celler. 

Överbeläggningarna leder också till ökade spänningar och hotfulla situationer. Förra året rapporterades 1 700 fall av våld eller hot mot en medfånge och 1 200 fall av våld eller hot mot personal. 

EU-medborgare – som berörs av förslaget – utgör en minoritet av de utländska internerna.

I fjol försökte regeringen snabba på överföringstakten till andra EU-länder genom att införa ett ”skyndsamhetskrav”, riktat mot Kriminalvården och domstolarna. Det var ingen game changer. Nu vill man skärpa lagen igen. Bland ska kravet på att det måste vara ”lämpligt” att skicka hem en utländsk medborgare tas bort, liksom kravet på ”särskilda skäl” för att skicka hem den som har mindre än ett halvår kvar av sitt straff. 

Det är steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt.

EU-medborgare – som berörs av förslaget – utgör en minoritet av de utländska internerna: 28 procent, enligt Kriminalvården. En lika stor andel kommer ifrån Asien. 19 procent hör hemma i Afrika och 13 procent klassas som statslösa eller från ”okänt land”.

Sammantaget har nästan en tredjedel av fängelsekunderna icke-svenskt medborgarskap. De bidrar således i högsta grad till överbeläggningen.

Sverige är inte ensamt om att ha platsbrist och många utländska interner. Danmark har liknande problem – men där har man skridit till handling. I tisdags rapporterades det att danskarna vill hyra 300 fängelseplatser i Kosovo, ämnade för fångar från länder utanför EU som har utvisningsbeslut. 

I Sverige kostar en intagen på anstalt mer än 3 000 kronor per dygn, det är mer än i något annat europeiskt land.

Sverige borde börja tänka i sådana banor. En del partier har varit och nosat på tanken, men Socialdemokraterna säger nej.

Om det ses som uteslutet, borde man åtminstone göra som Norge och inrätta ett specialfängelse för interner som ska utvisas. 

I Sverige kostar en intagen på anstalt mer än 3 000 kronor per dygn, det är mer än i något annat europeiskt land, undantaget San Marino. Det speglar en hög ambitionsnivå, och det är bra. Men det finns ingen anledning att satsa dyra och knappa resurser på rehabilitering och återintegrering i samhället på individer som ska lämna landet efter avtjänat straff. 

Men dessutom måste förstås fler utländska brottslingar dömas till utvisning; i dag är det stötande lätt att få stanna. 

Statsminister Magdalena Andersson har lovat radikal bättring. Vi väntar på leverans.


Rättelse: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om frigivning i förtid. Den är nu struken.