Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gör som Boris – flytta på bilar och ge plats åt cyklar

Boris Johnson tar cykeln hem från parlamentet innan pandemin.
Foto: BEN CAWTHRA/REX/SHUTTERSTOCK

Boris Johnson satsar miljardbelopp för att få fler britter att cykla under coronakrisen. Sverige borde dra lärdom av den cykelvåg som nu sveper över världen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Som borgmästare blev Boris Johnson känd som en cyklisternas förkämpe som rullade ut många mil cykelbanor åt Londonborna. Den kampen har han tagit med sig in på 10 Downing Street.

”Det här ska bli en ny gyllene era för cykling”, förklarade den konservativa premiärministern i förra veckan inför parlamentet. 

I Sverige har cykelvänlig politik märkligt nog fått en vänsterstämpel. Därför är det uppmuntrande att höra Boris Johnsons tydliga ideologiska försvar av satsningar på cykel. De är bra för näringslivet, menar han.

Den brittiska regeringen tänker investera över två miljarder pund - motsvarande drygt 26 miljarder kronor - för att öka cykel- och gångtrafiken i Storbritannien under och efter coronakrisen.

Regeringen uppmanar samtidigt lokalpolitiker att bredda trottoarer och cykelbanor över hela landet för att minska trängseln i kollektivtrafiken och öka möjligheten till social distansering när restriktionerna lättas.

– Med reducerad kapacitet i kollektivtrafiken kommer vägarna i våra största städer annars kanske inte att klara trycket, skriver transportministern Grant Shapps.

Politiker över hela världen vägleds nu av samma insikter. Bilen - det mest utrymmeskrävande transportmedel världen skådat – måste maka på sig för att ge plats åt fler fotgängare och cyklister. Det ger bättre luft, trevliga städer, högre transportkapacitet, hälsosammare befolkning och lägre kostnader för infrastruktur.

Milano, Berlin, Budapest, Bogotá, New York, Paris och Vancouver är bara några av de städer som försöker göra minskningen av biltrafiken under pandemin permanent genom att omfördela gatuutrymme. Erfarenheterna från Wuhan – där biltrafiken ökade kraftigt när coronarestriktionerna lättades – förskräcker.

Svenska politiker framhåller gärna Sverige som ett föregångsland när det gäller miljö- och klimatfrågor. Men här har debatten under coronautbrottet i stället främst handlat om hur biltrafiken ska kunna främjas. Beslut har exempelvis fattats för att tillfälligt slopa p-avgifter och förmånsbeskattning för vårdpersonal.

Stefan Löfven borde ringa till London för att få lite goda råd

I sak är det visserligen rimligt. Men det går att underlätta för läkare och sjukvårdspersonal på fler sätt, i engelska Leicester byggde staden snabbt en tillfällig cykelväg för att göra det enklare för vårdpersonal att ta sig till ett sjukhus.

Det senaste decenniet har flera svenska kommuner gjort klara förbättringar av infrastrukturen för cyklister. Staten har däremot ofta agerat bromskloss. Regeringen har strukit viktiga cykelprojekt ur den nationella infrastrukturplanen och Trafikverket tycks sakna både kunskap och vilja att utforma säkra trafikmiljöer.

När verket under pågående pandemi rustar upp Älvsborgsbron i Göteborg går man rentav på tvärs mot den internationella trenden och halverar utrymmet för cyklister och fotgängare för att minimera påverkan på biltrafiken under byggtiden.

Stefan Löfven borde ringa till London för att få lite goda råd.


Se hela Boris Johnsons tal från söndagskvällen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson höll tal till brittiska folket på söndagen.
0