Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gör kampen mot gängen till Prio 1 - på riktigt

Inrikesminister Anders Ygeman måste se till att andra statsråds myndigheter inte sätter krokben för polisen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Andra myndigheter lägger krokben för polisen. Dubbla livvakter och nya alkobommar är inte det viktigaste nu. Det är kampen mot gängen

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Fem personer har mördats i Stockholmsområden de senaste dagarna. Fem personer har skjutits ihjäl i Malmö sedan årsskiftet.

Skjutningarna, som ibland "bara" leder till kroppsskador, ökar kraftigt. Så även användningen av handgranater; förra veckan fick en person i Malmö splitterskador. 2015 detonerade brottslingar 10 handgranater, ifjol 27.

Utvecklingen är illavarslande. Och polisens försök att vända den haltar. 

I Stockholmsregionen planerar man "operation Mareld". En insats om 300 personer som ska arbeta i de värst brottsutsatta områdena. Men ledningen har svårt att hitta folk till styrkorna.

Insatsstyrkor inte ens halvfulla

SVT berättade förra veckan att bara nio av 45 tjänster var tillsatta i gruppen som ska jobba i Ronna, Södertälje. Och det var inte mycket i Rinkeby, i Stockholm - 15 av 45.

Inhoppande lokalchefen i Södertälje, Anders Göranzon, förklarade trögheten bland annat med att poliser har många jobb inom myndigheten att söka. Inte minst inom Säpo.

Detta var innan Arbetsmiljöverket slog till. Förra måndagen beslutades att de som arbetar med personskydd hos Säpo, livvakter i vardagligt tal, inte ska få arbeta ensamma. Om det förekommer efter 1 mars nästa år får Säpo betala vite.

DN uppger att detta innebär att ytterligare 40 poliser behöver anställas som livvakter.

Anna Johansson(s) bommar

Samtidigt har Trafikverket föreslagit att alkobommar pö om pö ska sättas upp vid 23 hamnar samt vid Öresundsbron. Det kommer också att kräva polisresurser.

Avsikten är förstås den bästa, att "säkerställa en västenligt tryggare arbetsmiljö" samt att nå närmare nollvisionen för dödsolyckor i trafiken. 

Det är inte myndigheterna själva som hittat på målen, det är regeringen. Och i synnerhet infrastrukturminister Anna Johansson (S) kan lastas för alkobomsförslaget, hon har nämligen beställt det trots att Trafikverket avrådde efter att ha utrett saken 2015.

Som sagt, målen är vällovliga. Men det finns inte resurser till allt. Ens om man höjer skatten. Poliser blir inte fler i närtid för det. Och mordvågen stoppas inte med livvakter och alkobommar.

Regeringen måste sluta styra enligt stuprörsprincipen, som innebär att varje myndighets mål anses lika viktiga. När det råder personalbrist i statliga kärnområden, som polisen, går det inte att låta andra myndigheter fatta beslut som förstärker problemen.

Sluta hyvla, sortera bland målsättningarna

Politikerna, och det gäller också de oppositionspartier som vill ta över regeringsmakten, måste göra upp med traditionen att det värsta som kan hända en myndighet är att den får fryst budget. 

När såväl polisen som försvaret behöver rustas, då måste anslagen minska för andra myndigheter. 

För att neddragningarna ska möta acceptans måste politikerna samtidigt minska ambitioner där det ska sparas. Annars blir det bara sura miner och hafsiga halvmesyrer. Och det gäller förstås på alla områden.

Politik handlar om att prioritera.