En klassisk svensk midsommar innebär färskpotatis, sill, nubbe - och dödsolyckor i trafiken. När de stora vägarna korkas igen av midsommarfirare ökar antalet olyckor. Flest krockar på torsdagen, men flest dör på midsommardagen.
I många år sjönk antalet dödsoffer på svenska vägar stadigt. Under 2018 omkom dock hela 325 personer - det är 72 fler än året innan. Det är för tidigt att säga om det är ett trendbrott eller en tillfällig ökning, men utvecklingen är oroande.
En bidragande orsak till många trafikolyckor är för höga hastigheter. Om alla trafikanter höll hastigheten skulle mellan 100 och 150 liv kunna räddas varje år. Men också en marginell hastighetsminskning skulle göra stor skillnad: Om snitthastigheten sjunker med så lite som en kilometer i timmen beräknas 15 liv kunna räddas.
ISA-system sänker farten
Staten och kommunerna har investerat många miljarder kronor för att förmå förarna att lätta på gasen. Fartkameror har satts upp och gator smalnats av. Men trots insatserna är fortkörning fortfarande en svensk folksport. Hälften av personbilisterna kör regelmässigt för fort och hela 70 procent av yrkeschaufförerna.
I debatten heter det ofta att självkörande bilar kommer att göra många trafikolyckor till historia, datorer kör inte för fort. Men redan nu finns ett tekniskt system som kan tvinga människor att hålla hastigheten: Intelligent stöd för anpassning av hastigheten (ISA).
Det hindrar förare från att köra fortare än hastighetsbegränsningen och bromsar själv om fartgränsen ändras. Det finns även en mjuk variant där det går att köra för fort, men där det krävs ett hårdare tryck på gaspedalen.
Systemet har testats i omgångar på svenska vägar och resultaten är goda - uppemot var tredje olycka med personskada beräknas kunna förhindras. År 2002 räknade dåvarande Vägverket därför med att ISA skulle vara obligatoriskt att använda 2015. Men fortfarande finns det bara som tillval i vissa bilar.
Farten ses som en frihetsfråga
Motståndet mot att införa systemet i alla bilar har varit massivt, både från bilindustrin och från politiskt håll. Att kunna hålla den hastighet man vill anses vara en frihetsfråga.
Intressant nog verkar den omsorgen bara gälla personbilar. Få klagar på att den tunga trafiken måste ha fartbegränsare, att motorn på elcyklar stryps vid 25 kilometer i timmen eller att elsparkcyklar bara kan köras i sex kilometer i timmen på vissa gågator.
Ett ISA-obligatorium i bilar kommer att ta många år att införa - om det ens är politiskt möjligt. Det kräver troligen också beslut på EU-nivå.
Men Sverige bör pröva att ta mindre steg. Tänk om det vore obligatoriskt för taxibilar att använda systemet. Det skulle ge en lugnare trafikrytm på många platser. Försäkringsbolag borde också erbjuda lägre premier för de kunder som använder ISA.
Döden i midsommartrafiken är inte en tradition värd att bevara.