Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gör det olagligt att ljuga i polisförhör

Högsta domstolen har meddelat sin vägledande dom, som understryker allas rätt att ljuga för polisen. Dags att ändra lagen. Foto: OLLE SPORRONG
Blommor utanför restaurangen vid Vårväderstorget på Hisingen efter dödsskjutningarna i mars 2015. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT-EXPRESSEN

Högsta domstolen slår fast att det är okej att ljuga för polisen. Nu måste politiken ta över och ändra lagen. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På dymmelonsdagen meddelade Högsta domstolen att en kvinna, som givit falskt alibi åt en av männen bakom massakern vid Vårväderstorget 2015, frias. Åklagarens försök att få henne fälld för grovt skyddande av brottsling fick inget gehör. 

I Sverige är det alltså lagligt och riskfritt för vittnen att ljuga för polisen. Det finns bara en gräns som inte får överskridas: Man får inte ljuga ihop att en oskyldig människa är skyldig. Då kan man dömas för falsk angivelse och falsk tillvitelse. 

Lögner avsedda att fria en misstänkt ses däremot som förståeliga av lagstiftarna, och bestraffas inte. Det är bara när man vittnar under ed i domstol som det är straffbart att med vilja sabotera rättvisan.

Ty lögner är ju ett sabotage som kan försvåra och förlänga utredningar. 

Lögner går an, enligt HD

I det aktuella fallet hade mördaren redan dömts till livstids fängelse när kvinnan dök upp hos polisen och gav honom alibi. Polisen kunde ganska snabbt konstatera att hon ljög - men de var likväl tvungna att undersöka saken.  

Åklagarmyndigheten drev fallet i förhoppningen om att få en vägledande som visar att det trots allt kan vara straffbart att ljuga i polisförhör, om det kan sägas att man skyddat en grov brottsling. 

Nu blev det precis tvärtom: en vägledande HD-dom som verkligen slår fast att det är fritt fram att bära falskt vittnesbörd.

Det är dags för lagstiftarna att ta vid. 

Lögner i polisförhör kostar inte bara polisiära resurser. Det underblåser också bristen på respekt för rättsväsendet - och det har Sverige inte råd med. Stenkastning och skjutningar mot polis, tysthetskultur och parallella rättssystem i utanförskapsområden är symptom på ett rättsväsende i förtroendekris. 

Lögnförbud kan underlätta utredningar

Om det blev olagligt att ljuga i polisförhör skulle förundersökningarnas status öka, säger Gunnar Appelgren, expert på grov organiserad brottslighet vid Stockholmspolisen, till Sveriges Radio. Han tror att en lagändring skulle få stor betydelse för utredningsarbetet.  

I helgen berättade justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen nu motvilligt går med på att utreda frågan om anonyma vittnen. Detta efter att en riksdagsmajoritet - bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna - krävt detta i ett så kallat tillkännagivande. 

Det är ett välkommet besked. Men man ska inte sticka under stol med att anonyma vittnen är en komplicerad fråga där rättssäkerheten för en anklagad ska vägas mot rättstryggheten - som hotas när rättsväsendet inte klarar sin uppgift och kriminella med våld och hot kan flytta fram sina positioner.

Frågan om ett förbud mot att ljuga för polisen ter sig enklare: Om du inte vill tjalla på en kompis, håll klaffen. Om du ljuger, kommer du nämligen att begå ett brott.

 

Läs också:

Anonyma vittnen kan bryta gängens makt