Anna Wikland, Google-chef i Sverige, borde arbeta för att företaget förbättrar sina algoritmer, satsar mer resurser på att hantera anmälningar och ser till att ha mer lokal personal som kan ingripa snabbare.
Anna Wikland, Google-chef i Sverige, borde arbeta för att företaget förbättrar sina algoritmer, satsar mer resurser på att hantera anmälningar och ser till att ha mer lokal personal som kan ingripa snabbare.

Google kan inte smita från sitt ansvar längre

Publicerad

Det finns ingen motsättning mellan att stå upp för yttrandefriheten och att kritisera hur Google missbrukar sin ställning.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Att organisera världens information och göra den allmänt tillgänglig och användbar."

Så lyder Googles målsättning sedan starten 1998. Internationellt har det dock länge funnits kritik mot hur Google lever upp till sitt uppdrag. 

Vid återkommande tillfällen har nätjätten avslöjats med att sprida ren desinformation. Efter massakern i Las Vegas i höstas länkade Google under rubriken "Toppnyheter" till ett utpekande av en oskyldig man. Efter skolskjutningen i Florida rekommenderades rena konspirationsfilmer om händelsen av Youtube, Googles videosajt. 

I Sverige har synen på Google dock länge präglats av en naiv halleluja-mentalitet. Trots att företaget bara betalar några få miljoner i skatt i Sverige på annonsintäkter om många miljarder, har den politiska diskussionen främst handlat om hur skattesystemet kan göras ännu mer attraktivt för nätjättar. Men efter att Expressen och Dagens Nyheter den senaste veckan granskat företaget börjar Googles gloria blekna betänkligt även här.

Tidningarna har visat hur Youtube vägrat att plocka ned nazistvideos, trots att symboler i filmerna har bedömts som brottsliga. De har visat hur Youtube struntat i att upphovsrättsskyddat material läggs upp olagligen. Google har rentav tjänat pengar på att sälja annonser intill antisemitiska listor över "svenska judar", har denna tidning och DN avslöjat.

Google är mer än infrastruktur

Googles försvarare brukar hävda att det är fel att ställa företaget till svars för information som sprids via dess plattformar. Google är blott infrastruktur, att jämföra med motorvägar eller Posten, brukar det heta.

Men den jämförelsen är felaktig. Redan från start var det Googles ambition att ge användarna den mest trovärdiga informationen som svar på sina sökningar. Det var genom PageRank - ett system för att försöka mäta tillförlitligheten hos enskilda webbsidor - som Google kunde vinna sökkriget.

Google är alltså inte blott en brevbärare som neutralt förmedlar andras budskap. Genom sina algoritmer gör Google aktiva val och lyfter fram viss information på bekostnad av annan. Youtubes användaravtal ger också företaget en ensidig rätt att plocka bort material som inte följer de strikta villkoren. Ändå tycks videosajten i praktiken gynna material som är polariserande, vilseledande eller rakt igenom falskt. Sådana filmer får nämligen människor att stanna längre på sajten, vilket gör att Google kan sälja fler annonser.

Det finns därför ingen motsättning mellan att stå upp för en vidsträckt yttrandefrihet och att kritisera hur Google premierar konspiratoriska filmer, struntar i att material strider mot användarvillkoren och underlåter att ingripa mot rena lagbrott.

Google måste göra mer

Efter den hårda kritiken har Google börjat agera. Upphovsskyddat material har plockats ner, sökresultat har uppdaterats och antisemitiska sidor stängts av från annonsverktyget. Men det är ett rejält underbetyg att företaget agerar först när det sätts under press.

Google måste snabbt förbättra sina algoritmer, satsa större resurser på att hantera anmälningar och se till att ha lokal personal som kan agera mycket snabbare. För företaget tycks hindret vara ekonomiskt, snarare än ideologiskt. Att anställa fler redaktörer kostar pengar och en bärande del av Googles affärsidé är att sköta sina system med så lite personal som möjligt.

Därför är det viktigt att granskningen fortsätter. Google är kanske världens mäktigaste företag och måste bevakas därefter. Nätjätten kan inte längre tillåtas smita från sitt ansvar.

 

Läs också:

Fjäska lagom för Spotify, politiker 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag