Godnatt Amerika, godnatt världen!

Risken är stor att dokusåpa-presidenten Trump kommer att göra sina väljare grymt besvikna.

USA:s folk ser ut att ha valt en obalanserad lögnare till president. Donald Trump kan bli en fara för hela världen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Be afraid. Be very afraid.

Den teatrala varningen från 1980-talets skräckfilm "Flugan" har just förvandlats till relevant politisk kommentar. Det står nu klart att Donald J Trump blir USA:s 45:e president och det finns överväldigande skäl att vara rädd, mycket rädd. Vare sig man är amerikan eller världsmedborgare.

Mot slutet av valkampanjen såg det ut som om Hillary Clinton hade lyckats hämta in vad hon förlorade när FBI-chefen så exempellöst gav sig in i valkampen. Men opinionsinstituten misslyckades uppenbarligen grovt med att fånga in verkligheten. Det otroliga kunde hända. En föga karismatisk men extremt duglig och erfaren kvinna förlorade mot en storljugande, intolerant stolle.

USA:s nästa president skryter om sexuella övergrepp på kvinnor, vill porta muslimer och har hävdat att en federal domare inte borde få sitta till doms eftersom han har mexikanska föräldrar.

Trumps förakt för demokratin - och för de oskrivna regler som en demokrati behöver för att fungera - ter sig monumentalt. Han antydde att han inte skulle erkänna sig besegrad om Hillary Clinton vann. Han har gastat om att valet var riggat. Han har hotat att kasta Clinton i fängelse.

Hur kunde han vinna? Det enkla svaret är att många gillade vad de tyckte sig höra. De vill att Donald Trump ska "make USA great again", oklart hur. De vill stoppa invandring och frihandel, stänga dörren om sig och låta resten av världen klara sig själv. Och trots att Trump aldrig ens har låtsats att han har en plan verkar hans sympatisörer tro att politiker kan uträtta mirakel - bara de vill.


Därtill tycks han ha behållit den republikanska kristna höger som brukar utgöra en tredjedel av partiets röststöd. För många i den gruppen är det viktigast av allt att Trump kan leverera en konservativt lutande högsta domstol som delar deras syn på äktenskapslagstiftning, abort och religionsfrihet. Att Trump är den mest okristliga av kandidater lyckades de tydligen bortse ifrån.

Men det är förstås poänglöst att skylla på folket. Donald Trumps oväntade vinst kräver en rejäl självrannsakan av mer förnuftiga politiker – både bland republikaner och bland demokrater.

Det spelar helt enkelt ingen roll hur mycket man slår väljarna i huvudet med fakta om hur bra det går för USA och världen eller om de stora vinster som globaliseringen har medfört. Om folk ser med misstro på framtiden måste politikerna hitta ett sätt att bemöta den rädslan och formulera konkret politik. Annars lämnar man fältet öppet för populister.

Men i stället för att diskutera sakfrågor fokuserade Hillary Clinton nästan uteslutande på Trumps karaktärsbrister – trots att hon själv är en av USA:s mest impopulära politiker. Hennes kampanj var tondöv och jag-centrerad. Att Hillary Clinton förlorade trots alla skandaler som omgärdat Trump, trots ett starkt motstånd även inom den republikanska partieliten och trots att hans kampanj varit mycket odisciplinerad är ett enormt underbetyg för henne som politiker – och för Demokraterna.

Sett i backspegeln var Clinton förstås också en drömmotståndare för Trump. En veteran från en politisk dynasti med vagt program och en oförmåga att entusiasmera väljare blev den perfekta illustrationen av hans budskap om det korrupta Washington som bara eftersträvar makt.


För västvärlden kan en president Trump i värsta fall innebära en ström av farsoter, från handelskrig och en kraftig lågkonjunktur till rysk expansionism. Europa är fortfarande bedövat av brexit. Nu kommer USA regeras av en nationalistisk, protektionistisk president som har talat om att riva upp både allianser och avtal. De byggstenar som utgör den rådande världsordningen - ett starkt USA, den transatlantiska länken till ett fredligt Europa, frihandel, internationella normer och institutioner - är hotade.

Om Pax Americanas 70-åriga era ersätts med amerikansk isolationism, borde den vänster som avskyr världspolisen USA rimligen jubla. Men säkerhetsvakuum varar aldrig länge. Andra aktörer skulle kliva fram, en annan världsordning - eller -oordning - skulle vidta. Det håller redan på att hända.

Det är oroväckande att även amerikanska politiker har misslyckats med att hitta verktyg för att mota högerpopulismen. För nästa år kan ännu ett dråpslag drabba västvärlden, om den EU-kritiska högerpopulisten Marine Le Pen intar det franska presidentpalatset. Då står EU:s framtid verkligen på spel. Men Vladimir Putin kan kosta på sig ett leende: i så fall har han plötsligt vänner både i Vita huset och i Elyséepalatset. Om han beslöt att göra något i Baltikum, skulle någon ens försöka stoppa honom? Donald Trump gillar ju starka män som gör vad som faller dem in.


Så här illa behöver det inte gå. De republikanska politiker som har tagit avstånd från Trump under kampanjen kan möjligen försöka använda sin makt i kongressen för att tygla honom. Och det faktum att Donald Trump är nyckfull och opålitlig har en uppsida: han kanske inte försöker genomföra allt vad han har lovat och babblat om. Eller så försöker han och tröttnar, när han inser att USA inte är en business utan ett komplext och grundlagsburet land. President Donald J Trump kanske inte får mycket uträttat.

Det är i så fall en klen tröst. Världen är i större behov än på länge av ett amerikanskt ledarskap. Nu kommer den fria världen i stället att ledas av en person som är fullständigt principlös, som förnekar klimathotet och som struntar högaktningsfullt i allt vad moral heter. Det är en mardröm för alla som värnar den liberala demokratin och idén om den goda västvärlden.

Det amerikanska folket kommer att vakna upp till en ny verklighet. De som röstade på Hillary Clinton lär sörja. De som röstade på Donald Trump lär sörja förr eller senare. För risken är stor att deras dokusåpa-president gör dem grymt besvikna.


Läs också:

Nio frågor som president Trump måste hantera

Det är känslorna som förklarar Donald Trump


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.