USA:s president Donald Trump har infört ståltullar för att stoppa konkurrens från Kina.
USA:s president Donald Trump har infört ståltullar för att stoppa konkurrens från Kina.

Glöm Trump – det är Kina som hotar jobben

Publicerad

Ett handelskrig mellan EU och USA är precis vad Xi Jinping önskar sig. EU-länderna måste besinna sig – utan USA kan Europa aldrig bemöta Kinas orättvisa  handelspolitik.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har, med hänvisning till USA:s säkerhetsintressen, beslutat att införa tullar på stål och aluminium. Syftet är att skydda den inhemska industrin. Men när George W Bushs ståltullar utvärderades visade det sig att de blott hade räddat 1 700 jobb i stålindustrin men kostat 200 000 jobb i andra stålintensiva branscher, vilket ledarsidan skrivit om (2/3). 

Det är inte bara Donald Trump som är på väg att skjuta sig själv i foten – EU springer efter med osäkrad hagelbössa. Trumps tullar ska matchas av europeiska tullar på bland annat stål, jordnötter, apelsinjuice och bourbon. Strategin är att rikta in sig på varor som produceras i delstater som är viktiga för republikanerna inför mellanårsvalen. Problemet är att tullarna också slår mot europeiska konsumenter och producenter som behöver importera råvaror. Handelskrig har i längden inga vinnare.

Handelskriget har inga vinnare

Trumps argument att USA:s stålindustri måste skyddas från främst kinesisk konkurrens av säkerhetsskäl håller inte. Försvaret behöver inte mer än ungefär tre procent av den inhemska stål- och aluminiumproduktionen, enligt en promemoria från amerikanska försvarsdepartementet. Därmed kan länder som drabbas av tullarna dra USA inför WTO:s tvistlösningssystem.

Det är en långsam process, men bättre än alternativet. Det internationella frihandelssystemet, med tydliga regler och ett rättssäkert förfarande för både stater och företag, måste värnas. Om inte Europa och USA står upp för marknadsekonomins principer, vilka ska då göra det? 

Kina snedvrider konkurrensen

Den kinesiske livstidspresidenten Xi Jinping vill gärna framstå som globaliseringens främste förespråkare – men det är bara teater. Hela Kinas handelspolitik går ut på att skydda kinesiska industrier samtidigt som man lägger beslag på teknologier som andra har utvecklat. 

Genom stora subventioner till inhemsk industri och regler som tvingar internationella företag att lämna över teknologi och upphovsrätt till kinesiska ”partners”, samtidigt som man missbrukar konkurrens- och kartellagstiftning, snedvrider Kina världsmarknaden till sin egen fördel. Det måste stoppas.

Varken EU eller USA kan tvinga Kina att följa reglerna på egen hand. ”USA kan inte svara med ekonomisk nationalism”, skrev Information Technology and Innovation Foundation i en rapport förra året, ”det krävs en internationell koalition för att pressa Kina till att sluta rigga marknader och börja konkurrera på rättvisa villkor”. 

Europeiska ledare måste värna frihandelssystemet, och visa Trump att det enda sättet att stoppa oschyst konkurrens från Kina är att samarbeta. 

 

Läs också: Trumps handelskrig gör oss alla fattigare 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag