Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glöm inte bort tortyren på laglösa Sinaihalvön

LAGLöST LAND. I Sinai sysslar beväpnade milisgrupper med kidnappning och utpressning. Bilden: Al-Shabaab-milisen sägs ha kopplingar till Sinai.
Foto: AP

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Källaren i Ariel Castros hus i Cleveland var givetvis ett helvete. Om det nu verkligen finns ord som kan beskriva den tragiska situationen för kvinnorna där.

Men det finns en rad andra kidnappningshelveten på jorden - som Sinaihalvön - där det kryllar av känslokalla Ariel Castro-typer. Och de kan lugnt fortsätta och expandera sin kidnappningsindustri medan omvärlden fortsätter att titta på.

Den som flyr från helvetet Eritrea och diktatorn Isaias Afewerki löper stor risk att hamna i kidnapparnas händer. Egypten har fullständigt tappat kontrollen över Sinai-öknen, och beduinstammar och grupper med kopplingar till al-Qaida har funnit en säker intäktskälla: Kidnappningar av afrikanska flyktingar, inte minst från Eritrea.

Ju fler lösensummor som betalas ut, desto mer pengar får ligorna att handla vapen för. Den ekonomiska styrkan kan också användas till att muta ännu fler myndighetspersoner i Egypten och i Sudan.


Ett stort antal av offren hämtas ur något flyktingläger i Sudan och transporteras sedan genom Egypten och upp till någon jordkällare i Sinai-öknen. En del eritreaner som betalat flyktingsmugglare för en utlovad resa till Europa blir i stället sålda till kidnapparligorna.

Omkring 3 000 eritreaner flyr från Eritrea varje månad, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Vore förhållandena i landet inte så vidriga så skulle förstås kidnapparnas marknad krympa dramatiskt. Roten till problemet är förtryckarstaten och medan Dawit Isaak tvingas fortsätta att lida i sin cell tvingas andra att fly till en annan fångenskap i Sinaiöknen.

Lösensummorna kan handla om motsvarande flera hundratusen kronor. I de fall släkten lyckas samla ihop pengarna är det ingen garanti att personen släpps. Kidnapparna har kanske sålt vidare eritreanen till en annan liga.


Förhållandena för offren är fruktansvärda. De misshandlas, våldtas och stympas. De utsätts för en systematisk tortyr för att de ska gallskrika i telefonen till någon släkting. Smält plast som saktas droppas på ryggen tycks vara en specialitet bland dessa beduingrupper.

Egypten bryr sig inte, trots att klanerna blir allt tyngre beväpnade och därmed ett växande säkerhetsproblem. Och var kommer alla vapen i från? Jo, de har många gånger köpts från Eritreas armé.

EU är en stor biståndsgivare till Egypten och borde kunna öka pressen på president Mursi så att han agerar mot denna humanitära katastrof. Tortyrläger fulla av kidnappningsoffer på egyptiskt territorium är en skamfläck för nationen. Och USA, den stora militära biståndsgivaren, borde också kräva att Egypten griper in i vad som nu i praktiken är ett laglöst Sinailand.

I väntan på att något ska ske så sitter där med förbundna ögon, fastkedjade och undernärda i en källare inte långt från gränsen till Israel. Snart ska plasten bränna sönder deras ryggar.