LAGLöST LAND. I Sinai sysslar beväpnade milisgrupper med kidnappning och utpressning. Bilden: Al-Shabaab-milisen sägs ha kopplingar till Sinai. Foto: AP
LAGLöST LAND. I Sinai sysslar beväpnade milisgrupper med kidnappning och utpressning. Bilden: Al-Shabaab-milisen sägs ha kopplingar till Sinai. Foto: AP

Glöm inte bort tortyren på laglösa Sinaihalvön

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Källaren i Ariel Castros hus i Cleveland var givetvis ett helvete. Om det nu verkligen finns ord som kan beskriva den tragiska situationen för kvinnorna där.

Men det finns en rad andra kidnappningshelveten på jorden - som Sinaihalvön - där det kryllar av känslokalla Ariel Castro-typer. Och de kan lugnt fortsätta och expandera sin kidnappningsindustri medan omvärlden fortsätter att titta på.

Den som flyr från helvetet Eritrea och diktatorn Isaias Afewerki löper stor risk att hamna i kidnapparnas händer. Egypten har fullständigt tappat kontrollen över Sinai-öknen, och beduinstammar och grupper med kopplingar till al-Qaida har funnit en säker intäktskälla: Kidnappningar av afrikanska flyktingar, inte minst från Eritrea.

Ju fler lösensummor som betalas ut, desto mer pengar får ligorna att handla vapen för. Den ekonomiska styrkan kan också användas till att muta ännu fler myndighetspersoner i Egypten och i Sudan.

 

Ett stort antal av offren hämtas ur något flyktingläger i Sudan och transporteras sedan genom Egypten och upp till någon jordkällare i Sinai-öknen. En del eritreaner som betalat flyktingsmugglare för en utlovad resa till Europa blir i stället sålda till kidnapparligorna.

Omkring 3 000 eritreaner flyr från Eritrea varje månad, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Vore förhållandena i landet inte så vidriga så skulle förstås kidnapparnas marknad krympa dramatiskt. Roten till problemet är förtryckarstaten och medan Dawit Isaak tvingas fortsätta att lida i sin cell tvingas andra att fly till en annan fångenskap i Sinaiöknen.

Lösensummorna kan handla om motsvarande flera hundratusen kronor. I de fall släkten lyckas samla ihop pengarna är det ingen garanti att personen släpps. Kidnapparna har kanske sålt vidare eritreanen till en annan liga.

 

Förhållandena för offren är fruktansvärda. De misshandlas, våldtas och stympas. De utsätts för en systematisk tortyr för att de ska gallskrika i telefonen till någon släkting. Smält plast som saktas droppas på ryggen tycks vara en specialitet bland dessa beduingrupper.

Egypten bryr sig inte, trots att klanerna blir allt tyngre beväpnade och därmed ett växande säkerhetsproblem. Och var kommer alla vapen i från? Jo, de har många gånger köpts från Eritreas armé.

EU är en stor biståndsgivare till Egypten och borde kunna öka pressen på president Mursi så att han agerar mot denna humanitära katastrof. Tortyrläger fulla av kidnappningsoffer på egyptiskt territorium är en skamfläck för nationen. Och USA, den stora militära biståndsgivaren, borde också kräva att Egypten griper in i vad som nu i praktiken är ett laglöst Sinailand.

I väntan på att något ska ske så sitter där med förbundna ögon, fastkedjade och undernärda i en källare inte långt från gränsen till Israel. Snart ska plasten bränna sönder deras ryggar.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag