Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ge tullen smarta kameror och sluta dilla om integritet

Läget är ganska allvarligt, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, i Expressens Ledarsnack.
inkörsport. Bara via Öresundsbron anländer mer än 10 000 fordon varje dygn, en del med smuggelgods. Där finns nu smarta kameror.Foto: HÅKAN DAHLSTRÖM / ADOBE STOCK
Vapen beslagtaget 2016 av en man som körde av färjan i Helsingborg och stoppades av tullen. Helsingborgs hamn har fått smarta kameror. Som alltså inte är i bruk.Foto: POLISEN
Övervakningskamera.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Vapensmugglare och stöldligor triumferar när integritetsvurmen får härja.  

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverige är inte så bra på brottsbekämpning. Men vi lyser klart i grenen ”bekämpning av brottsbekämpning”.

Ett färskt exempel är tullens nya smarta kameror på Öresundsbron och i stora hamnar. Utan dem måste tullarna själva hålla koll på registreringsnumren på misstänkta smuggelbilar och agera snabbt om någon av dem dyker upp i tullfiltret. Ingen enkel uppgift. Med de smarta kamerorna kan informationen analyseras i en central server; det skulle underlätta för tullen att stoppa smuggelbilar i det ständigt ökande trafikflödet in i och ut ur landet. 

Skulle - om kamerorna användes.

Det gör de inte. Datainspektionen säger nämligen nej. ”Det är jättemånga människor som kommer att bli filmade. Då vill man använda sig av den teknik som är mest integritetsvänlig”, säger Linda Olander, jurist på Datainspektionen, till Sveriges Radio

Datainspektionen vill i stället att bildanalysen ska göras i varje enskild kamera.

Tullens beslag av vapen minskade

Allra mest integritetsvänligt vore det förstås om tullen inte gjorde några kontroller alls utan fryntligt vinkade av utresande fordon som kanske, kanske inte är packade med stulna båtmotorer. 

Men nu finns Tullverket och ska bland annat ”förebygga brottslighet”, som det står i första meningen i regeringens regleringsbrev

Tullverket är en viktig del av den brottsbekämpande arkitekturen. Men det är si och så med effektiviteten. Beslagen av skjutvapen minskade från 61 vapen 2017 till 41 stycken 2018. Med tanke på den skada som illegala vapen orsakar är det ”otillfredsställande”, skriver Riksrevisionen i en ny rapport. 

Rikspolischefen är inte heller nöjd. I ett PM till justitiedepartementet i november krävde Anders Tornberg en rad åtgärder för att bryta den ”djupt oroväckande” utvecklingen på flera håll i landet.

Han vill att tullen ges ökade resurser till införselkontroller i jakt på vapen och narkotika; Tullverket behöver också jobba mer intensivt mot internationella brottsnätverk, anser rikspolischefen. 

Datainspektionen vurmar för integriteten

På en helt annan planet verkar myndigheten Datainspektionen, som kröner sin informationssida på nätet med orden ”tillsammans värnar vi den personliga integriteten.” 

I DI:s värld verkar dock integritet aldrig handla om att slippa bli utsatt för brott.

I mer än tre år lyckades Datainspektionen förhindra uppsättandet av övervakningskameror i brottstyngda Stockholmsförorter genom att överklaga Polisens ansökan i varje instans. Några år senare invände man mot polisens kroppskameror.

Nu är det alltså effektiv kameraövervakning som förhindras. Så kan vi inte ha det.

Tullverket, liksom andra brottsbekämpande myndigheter, måste få använda smart teknik. Och våra politiker, som har givit Datainspektionen dess uppdrag och makt, måste sluta att inrätta idealistiska myndigheter som sätter krokben för politiken. 

För våra folkvalda prioriterar väl lag och ordning på riktigt? Visa det - och avlöva Datainspektionen.

 

Läs också:

Låt polisen bestämma själv över kamerorna