Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ge ministrarna tjänstebostäder

Utrikesminister Margot Wallströms förklaring till bostadsskandalen är pinsam. Men det vore på sin plats att statsråd från landet i fortsättningen erbjuds övernattningslägenheter.Foto: Sven Lindwall

Margot Wallströms agerande är djupt olämpligt även om det i slutänden inte visar sig vara ett brott.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På den femte dagen fick Wallström-affären nytt bränsle när riksenheten mot korruption beslutade att inleda en förundersökning om mutbrott. Beskedet i sig är inte förvånande. Efter medieuppmärksamhet kring påstådda mutor är förundersökningar mer regel än undantag.

Det är bra att rättsväsendet går till botten med frågan om huruvida Wallströms hyreskontrakt med Kommunals fastighetsbolag kan betraktas som en muta eller inte. Men oavsett utfall är det så klart en katastrof för Stefan Löfven att en av hans tyngsta ministrar utreds av åklagare.

■■ Om förundersökningen mot Wallström läggs ner lär S-märkta spinndoktorer ta det som intäkt för att utrikesministern inte har gjort något fel. Men vi har rätt att ställa högre krav på våra politiker än att de enbart ska följa lagen.

Utrikesministern har försökt göra sin lägenhetsaffär till en fråga om moralen hos Kommunal. Det enda problemet, enligt Wallström, är att fackförbundet inte har lämnat hälften av sina lägenheter till bostadsförmedlingen.

Därmed undviker hon jävsfrågan. Men det är allvarligt att ett statsråd accepterar ett hyreskontrakt av en intresseorganisation. Visserligen är utrikespolitik inte någon kärnfråga för fackförbundet. Men regeringen fattar kollektiva beslut. Alla intresseorganisationer förstår värdet av att kunna göra ett statsråd en stor tjänst. Hur skulle S ha reagerat om det visat sig att Carl Bildt under tiden som minister fått ett hyreskontrakt av Svenskt Näringsliv?

Det finns en naivitet kring korruption i Sverige. När uppenbara problem, som de hemliga partibidragen, påtalats av organisationer som Transparency International har politikerna släpat benen efter sig. Och när lagstiftning till slut kom på plats var den full av kryphål.

■■ Extra stora skygglappar finns inom arbetarrörelsen. Den ser sig som höjd över alla misstankar, facklig-politisk samverkan är enbart av godo. Men just eftersom banden mellan S och facket är så starka är tydliga roller viktiga. Att några av de hetaste politiska frågorna just nu är enklare jobb och lägre ingångslöner visar det uppenbart olämpliga i att ett statsråd bokstavligen flyttar in hos facket.

Wallströms förklaringar till att hon accepterade kontraktet är direkt svaga. Att hon - som tjänade miljoner under åren i EU - låtsas som att hon står inför samma bostadsbekymmer som andra är pinsamt, speciellt som hon flyttade in först ett halvår efter sin utnämning.

Men med detta sagt, det vore på sin plats att statsråd från landet i fortsättningen erbjuds övernattningslägenheter i Stockholm. Det finns ingen anledning att behandla ministrar annorlunda än riksdagsledamöter, som i dag kan få bostäder via riksdagsförvaltningen. Speciellt som blivande statsråd ofta har mindre tid på sig till förberedelser än riksdagsledamöter.

 

 

Läs också:

Margot Wallström ger hyckleriet ett ansikte

 

Följ Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare