Utrikesminister Margot Wallströms förklaring till bostadsskandalen är pinsam. Men det vore på sin plats att statsråd från landet i fortsättningen erbjuds övernattningslägenheter. Foto: Sven Lindwall
Utrikesminister Margot Wallströms förklaring till bostadsskandalen är pinsam. Men det vore på sin plats att statsråd från landet i fortsättningen erbjuds övernattningslägenheter. Foto: Sven Lindwall

Ge ministrarna tjänstebostäder

Publicerad

Margot Wallströms agerande är djupt olämpligt även om det i slutänden inte visar sig vara ett brott.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På den femte dagen fick Wallström-affären nytt bränsle när riksenheten mot korruption beslutade att inleda en förundersökning om mutbrott. Beskedet i sig är inte förvånande. Efter medieuppmärksamhet kring påstådda mutor är förundersökningar mer regel än undantag.

Det är bra att rättsväsendet går till botten med frågan om huruvida Wallströms hyreskontrakt med Kommunals fastighetsbolag kan betraktas som en muta eller inte. Men oavsett utfall är det så klart en katastrof för Stefan Löfven att en av hans tyngsta ministrar utreds av åklagare.

Om förundersökningen mot Wallström läggs ner lär S-märkta spinndoktorer ta det som intäkt för att utrikesministern inte har gjort något fel. Men vi har rätt att ställa högre krav på våra politiker än att de enbart ska följa lagen.

Utrikesministern har försökt göra sin lägenhetsaffär till en fråga om moralen hos Kommunal. Det enda problemet, enligt Wallström, är att fackförbundet inte har lämnat hälften av sina lägenheter till bostadsförmedlingen.

Därmed undviker hon jävsfrågan. Men det är allvarligt att ett statsråd accepterar ett hyreskontrakt av en intresseorganisation. Visserligen är utrikespolitik inte någon kärnfråga för fackförbundet. Men regeringen fattar kollektiva beslut. Alla intresseorganisationer förstår värdet av att kunna göra ett statsråd en stor tjänst. Hur skulle S ha reagerat om det visat sig att Carl Bildt under tiden som minister fått ett hyreskontrakt av Svenskt Näringsliv?

Det finns en naivitet kring korruption i Sverige. När uppenbara problem, som de hemliga partibidragen, påtalats av organisationer som Transparency International har politikerna släpat benen efter sig. Och när lagstiftning till slut kom på plats var den full av kryphål.

Extra stora skygglappar finns inom arbetarrörelsen. Den ser sig som höjd över alla misstankar, facklig-politisk samverkan är enbart av godo. Men just eftersom banden mellan S och facket är så starka är tydliga roller viktiga. Att några av de hetaste politiska frågorna just nu är enklare jobb och lägre ingångslöner visar det uppenbart olämpliga i att ett statsråd bokstavligen flyttar in hos facket.

Wallströms förklaringar till att hon accepterade kontraktet är direkt svaga. Att hon - som tjänade miljoner under åren i EU - låtsas som att hon står inför samma bostadsbekymmer som andra är pinsamt, speciellt som hon flyttade in först ett halvår efter sin utnämning.

Men med detta sagt, det vore på sin plats att statsråd från landet i fortsättningen erbjuds övernattningslägenheter i Stockholm. Det finns ingen anledning att behandla ministrar annorlunda än riksdagsledamöter, som i dag kan få bostäder via riksdagsförvaltningen. Speciellt som blivande statsråd ofta har mindre tid på sig till förberedelser än riksdagsledamöter.

 

 

Läs också:

Margot Wallström ger hyckleriet ett ansikte

 

Följ Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag