Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ge brandmännen ett tack, inte skatteblanketter

En brandbil vid skogsbranden i Kårböle i somras. Många brandmän avbröt sin semester för att hjälpa till med brandbekämpningen. Nu tvingas de förmånsbeskatta maten de fick i fält.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) måste följa lagen, men har bett om en lagändring för att inte straffa räddningspersonal efter en kris med extra byråkrati.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Var inte rädd för att samhället ska kollapsa i ett krisläge – Skatteverket kommer alltid att vara redo med en inbetalningsblankett.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

De avbröt semestern för att hjälpa till när skogsbränderna svedde Sverige i somras. Nu förmånsbeskattas räddningspersonalen för att de sov i dragiga skolsalar och enkla tält. Varenda skinksmörgås ska redovisas. 

En upprörd insatschef säger till Aftonbladet: "Många har lagt hela sin semester på detta utan möjlighet till återhämtning i höst. Nu ska vi lägga en massa tid på att få det här rätt. Vi gör det här för att vi vill och för att det är viktigt men jag tror det är många som kommer tänka till inför nästa sommar: är det verkligen värt det?"

Meningslös uppvisning i byråkrati

Flera månader efter insatserna – där många arbetade långt mycket mer än åtta timmar om dagen – ska de sätta sig ned och försöka minnas: "Fick jag en macka som jag slängde i mig på fem minuter i ett rykande skogsbryn? Energibaren som kollegan stack åt mig i bilen, var det han som hade köpt den eller var det arbetsgivaren?"

MSB menar att det i slutändan inte blir någon kostnad för personalen, eftersom förmånerna senare kan dras av i deklarationen. Vetskapen att man får tillbaka pengarna genom att göra avdrag i deklarationen är inte självklart motiverande. Allt detta jobb – som i slutändan inte spelar någon roll för vare sig den enskilde eller finansdepartementet. 

Vem kan klandra personalen om de drar sig för att ställa upp på sin fritid framöver, när staten tackar dem för insatserna med en helt meningslös uppvisning i byråkrati?

Sommarens stora skogsbränder visade hur beroende krisberedskapsarbetet är av att volontärer ställer upp. Lantbrukare gjorde viktiga insatser när de körde vatten åt räddningstjänsten i sina egna gödseltankbilar. Enligt Brandmännens riksförbund är det nämligen "förvånansvärt många brandstationer som helt saknar möjligheter att kunna transportera vatten".

Frivilliga skänkte mat – Skatteverket ska ändå ha sitt

Företag och frivilliga fick fram vatten, mat och sängplatser till dem som bekämpade bränderna. Ica skänkte 50 pallar med vatten, frukt, chips och energibars till bland annat Ljusdal. Ikea bidrog med 160 madrasser, 570 täcken och filtar, 400 kuddar och ett tusental lakan. 

Det kan tyckas ironiskt att själva matförsörjningen till personalen i fält ofta får skötas av frivilligkrafter – medan staten är både snabb och effektiv när det handlar om att kräva brandmännen på förmånsskatt för varenda tugga.

Det är inte MSB som är boven i det här dramat – som alla myndigheter har MSB att följa lagen, allt annat vore både otänkbart och rättsosäkert. Dessutom har MSB sedan tidigare vänt sig till  Arbetsgivarverket för att försöka få igenom ett undantag i skattelagstiftningen för dem som arbetar i den nationella insatsverksamheten. Ett sådant undantag finns redan för personal i MSB:s internationella krisinsatser. 

Det måste gå att införa ett undantag även vid allvarliga krissituationer på hemmaplan.

Sverige behöver varenda brandman. Det blir knappast lättare att rekrytera om staten visar uppskattning genom extra beskattning.

 

Läs också:

Extremt väder kräver flexibel beredskap 

Fotnot: I spelaren ovan visas senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om talmannen - bör han bli mindre dialogpolis och mer bad cop? Med Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, och Ann-Charlotte Marteus, ledarskribent på Expressen.