Att hälsa är artigt, det är det även att svara på frågor. Artigt mot väljarna. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNAtt hälsa är artigt, det är det även att svara på frågor. Artigt mot väljarna. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Att hälsa är artigt, det är det även att svara på frågor. Artigt mot väljarna. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ge Åkesson svar på tal

Publicerad

Sju partiledare har en sommarlovsläxa att göra. De måste lära sig att svara på Jimmie Åkessons frågor. Det gjorde de inte i partiledardebatten.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Fem partiledare, en föräldravikarie och ett språkrör, om man ska vara noga, pratade en hel del om sin egen politik. Statsminister Stefan Löfven tjatade om vilken tur han som socialdemokrat för med sig, om nya miljarder till sjukvård, om hur fel det är med skattesänkningar (utom för pensionärer) och om att Socialdemokraterna står i mitten.

Anna Kinberg Batra hamrade energiskt in att det viktigaste för Sverige är att nyanlända får arbete. Moderaternas kombination av bidragstak, integrationsplikt och enkla jobb ska göra susen. Annie Lööf (C) pratade om att företagen inte behöver mazarinfika med regeringen utan bättre villkor, som slopad arbetsgivaravgift i två år för anställda som har sitt första jobb.

Jan Björklund talade om lite av varje, men inskärpte: "Att hålla extremismen ute är Liberalernas huvuduppgift de närmsta åren". Kristdemokraten Andreas Carlson riktade in sig på pensionärernas skatt, den ska vara samma som för arbetande och den som fyllt 85 år ska vara garanterad plats på äldreboende.

Jonas Sjöstedt (V) krävde statsbidrag för att införa sextimmars arbetsdag i vården. Klimatminister Isabella Lövin koncentrerade sig klokt nog på miljöpolitiken.

Men Jimmie Åkesson sa som vanligt mest ingenting om sin politik. Ur sverigedemokratisk synvinkel är det ett smart drag. Partiets politik är inte sammanhängande, att prata om den är inte valvinnande. 

SD:s styrka är att ställa relevanta frågor. Det är synd att övriga partier sällan bemödar sig att svara. 

Isabella Lövin skissade en skrämmande, men rimlig bild, av livet på jorden om några decennier om inte utsläppen av klimatgaser minskar. 

"Om det kostar 100 kronor att minska utsläppen med en enhet i Sverige och ett öre att göra det i Kina - varför ska vi inte göra det där det är mest effektivt?", undrade Jimmie Åkesson.

"Kalifornien tar eget ansvar och går vidare med egna åtgärder fastän USA sagt upp Parisavtalet. Varje utsläpp har en lokal källa," svarade Lövin. Hon kunde lika gärna ha sagt yxskaft.

Man kan inte bo i en arbetsmarknadsåtgärd

Statsminister Löfven målade upp en ljusnande framtid tack vare ordning och reda i migrationspolitiken, investeringar i bostäder, utbildning och  "de äldre". Han såg en minskande sysselsättningsklyfta mellan in- och utrikesfödda. Det var han rätt ensam om. 

"Sysselsättningsgapet växer och växer och växer. Det ska komma hundratusentals invandrare till de närmaste åren, enligt prognoserna. Var ska de jobba, var ska de bo? Hur ska det gå till när det inte ens går att ordna för dem som redan är här?" frågade Jimmie Åkesson.

Löfven valde då att prata om utmaningar, att de som inte fått asyl ska lämna. Att det inte går att inte att ta bort arbetsmarknadsåtgärder som alliansen gjorde. 

"Vi investerar, vi sänker inte skatterna", icke-svarade Löfven.

Kinberg Batra månade om polisen, kritiserade regeringen för att tycka det är viktigare att öppna en ny jämställdhetsmyndighet än att öppna en polisstation i det svårt brottsdrabbade området Södra Järva.

Moderat tystnad om inrikesminister Ygemans framtid

"Ni säger att trygghet är viktigt, men alliansregeringens tid var fullständigt misslyckad. Och polisens kris tycks inte avta. Rikspolischefen klarar inte sitt uppdrag. Är ni beredda att pröva ett misstroendevotum mot ansvarig minister (Anders Ygeman)?", frågade Åkesson.

"Det är ett instrument som finns", upprepade Kinberg Batra två gånger. Utan att ge besked eller resonera om för- och nackdelar med en misstroendeförklaring.

Det säkraste sättet att se till att Sverigedemokraterna inte får mer inflytande över svensk politik är att ge bra svar på deras frågor. Inte att peka finger och säga fy. Väljarna röstar inte gärna på dem som är svarslösa. Men om alla verkar rådlösa är risken att man röstar på den som åtminstone ställer frågorna.

Alltså. Sommarlovsläxan är att förbereda genomtänkta svar på de frågor SD redan ställer och dem som kan tänkas komma. Flest och bäst svar vinner. 

 

Läs även: 

Var är nolltoleransen nu Jimmie Åkesson 

Patrik Oksanen: "Sverigevänner" som vurmar för Ryssland 

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag