Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gåvobluffen

AVDRAGSGILLT? Tankesmedjan Sektor 3:s chef Eva Nordström kräver att den som skänker pengar till idella organisationer ska få göra avdrag i sin deklaration. (Bilden är manipulerad) Foto: Mark Earthy

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Många är de särintressen som vill åt våra skattepengar i form av statliga bidrag eller olika former av subventioner. Och de har naturligtvis rätt att tala för sin sak.
Men hur tänkte man egentligen på tankesmedjan "Sektor 3"? Borde inte en tankesmedja för det "civila samhället" ägna sig åt en schyst argumentation?
Bakom Sektor 3 - visst låter som det som en rymdstation? - finns så vitt spridda finansiärer/ medlemmar som Ersta Diakoni, HSB, Folksam och Sveriges Kristna Råd.
Sektors 3-chefen Eva Nordström (tidigare vd för HSB) skrev i går en debattartikel i SvD och krävde att utredningsförslaget om skatterabatt för den som ger pengar till ideella organisationer blir verklighet.
Precis som andra särintressen som ska lobba för sin sak så riggar Sektor 3 en opinionsundersökning för att försöka visa att man har svenska folket på sin sida. I det här fallet löd frågan:
"Tycker du att det ska vara möjligt att göra skatteavdrag för gåvor till ideella organisationer?"
58 procent svarade ja.

Men frågan är fullständigt felformulerad. Som vanligt i sådana här sammanhang.
I stället borde den ha lytt: "Är det rätt att skatteavdrag till ideella organisationer ska finansieras med sänkta reseavdrag till jobbet och andra sänkta avdrag i din deklaration?"
För det är exakt den finansiering som utredaren Hases Per Sjöblom föreslår i den så kallade Gåvoincitamentsutredningen.
Ställer sig inte Eva Nordström bakom utredarens finansieringsförslag för de 615 miljoner kronorna? Eller har tankesmedjan tänkt ut någon annan skattehöjning?

Det finns ett stort problem med sådana här skatterabatter som faktiskt borde oroa de ideella organisationerna. Svenska statens kontroll av Sektor 3:s och allas vårt civila samhälle skulle öka dramatiskt.
Skattverket eller någon annan statlig myndighet vore med en avdragsrätt tvungen att upprätta ett register över de föreningar, stiftelser och andra organisationer som kvalar in som "non profit".
Därmed delar staten in mottagarna i ett A- eller B-lag och gränsdragningen blir förstås högst godtycklig:
Rädda Barnen i Sverige? OK. Men Rädda katterna i Frankrike?
Då Sverige i egenskap av EU-medlem måste utsträcka avdragssystemet till verksamheter i Europa öppnar sig en möjlighet att skatteavdragen hamnar just i någon slags rymdbana. Ett antal skattebyråkraters jobb skulle i alla fall vara säkrade.

Eva Nordström låtsas dessutom - utifrån detta skolexempel i hur man fuskar med opinionsundersökningar - att Sverige "plötsligt får 900000 fler medborgare som ger pengar till samhällsnyttiga organisationer."
Jo, tjenare. Det är som bekant gratis att, utan några som helst förpliktelser, svara ja till en opionsundersökare.
En tankesmedja med så hög etisk svansföring borde inte hålla på med sådana här billiga PR-knep.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!