Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gated communities är en reaktion på brottsvågen

En entreprenör bygger Sveriges första grindsamhälle – gated community – utanför Gnosjö.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Radhus i Äppelviken. På senare tid har många ungdomar blivit rånade i Alvik, som är kollektivtrafikens knutpunkt i området.
Foto: OLLE SPORRONG

Säkerhet är en klassfråga – och blir det knappast mindre av trygghets-rut.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den viktigaste faktorn när svenskarna ska köpa bostad är inte längre låg avgift eller balkong, utan ett tryggt bostadsområde. Det är ett talande trendbrott. I de tre storstadsområdena listar 33 procent av köparna tryggt område som viktigast, och bara 11 procent sätter balkongen högst. Det visar en enkätundersökning som Sifo gjort på uppdrag av mäklarfirman Bjurfors.

Det är förstås logiskt. Andelen svenskar som uppger att de har utsatts för sexualbrott har tredubblats på bara några år, och andelen som utsatts för personrån har fördubblats, enligt Nationella trygghetsundersökningen. När otryggheten ökar gör man vad man kan för att den egna familjen ska vara skyddad. 

Rånvåg mot barn och unga

Brottsligheten har tagit sig in i tidigare medelklassidyller – enligt polisen pågår en våg av ungdomsrån i hela Stockholm, där tonåringar med hot och våld tvingar till sig mobiltelefoner, jackor och bankomatkort från yngre.

I flera fall har barn blivit rånade vid kollektivtrafiken under rusningstid. De ropade på hjälp, men inga förbipasserande vuxna ingrep. 

En tystnadskultur sprider sig. Det är inte bara i särskilt utsatta områden som det är svårt att få vittnen att ställa upp. Förundersökningsledare Karin Svensson säger till DN att många familjer inte vill låta sina barn vittna: 

”Föräldrarna ringer till mig och vill att vi ska få stopp på rånen, men när det sedan gäller att deras barn ska medverka i förhör så vill eller vågar många inte det, vilket leder till att vi inte kan utreda brotten.”

Det är ett underbetyg till rättsväsendet att brottsoffer inte tror att det tjänar något till att anmäla, eftersom man ändå inte tror att det leder till någon fällande dom. Men det är ännu allvarligare när brottsoffer inte vågar anmäla, eftersom rättsstaten upplevs som svagare än de kriminella nätverken. 

Nu byggs gated community i Gnosjö

När staten sviker sitt mest grundläggande uppdrag – att garantera säkerheten – kommer medborgarna att hantera situationen bäst de kan. Det ser vi nu, i allt ifrån det lilla, som att fotbollsklubben i Aspudden låter vuxna följa tolvåringarna från tunnelbanan, till det stora, som att en entreprenör bygger Sveriges första grindsamhälle utanför Gnosjö. 

”Ett sjönära gated community-boende där trygghet är inmurat i hela området”, är säljargumentet.

För den enskilda familjen är det vettigt att flytta till ett slutet område utan kriminella ungdomsgäng och stökiga skolor. Alla föräldrar har ett ansvar att se till att deras barn får bästa möjliga förutsättningar. Det är på samhällsnivå som segregationen blir ett problem. 

Trygghet har blivit en klassfråga. Men politikerna duttar bara med en polissatsning här och en straffskärpning där, utan helhetssyn. I stället har regeringen tillsammans med C och L lovat att införa ett trygghets-rut, så att villaägare och bostadsrättsföreningar kan köpa väktartjänster med skattesubvention. Det är stötande.

Säkerheten måste komma alla till del. Gated communities ska inte behövas i ett välfärdsland som Sverige.


Läs också: Rut-väktare i villaidyller är en grotesk idé 

Nedan visas ett avsnitt av Ledarsnack där Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, intervjuas om brottsligheten.