Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gäsp, det är bara ryska kärnvapen

Det är hög tid att överge mañana-tänket i försvarsfrågan. Foto: Maxim Shipenkov / AP TT NYHETSBYRÅN

Hur kan det väcka så lite uppståndelse att stora delar av södra Sverige nu ligger inom räckhåll för ryska Iskander-robotar? Nu måste allvaret sjunka in.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

 I helgen varnade det ryska tv-ankaret Dmitry Kiselyov för att ett "fräckt beteende" gentemot Ryssland kan få konsekvenser som inbegriper kärnvapen. Det borde kanske inte förvåna.

Samme Kisleyov förklarade på bästa sändningstid för några år sedan att Kremlin skulle kunna förvandla USA till radioaktiv aska. Att sådana hot kan uttalas öppet i den ryska statstelevisionen säger mycket om retoriken i dagens Ryssland. Inte ens under Sovjettiden skramlade man så hotfullt med sina kärnvapen som nu.

Relationen mellan USA och Ryssland är sämre än på mycket länge. Samtalen kring Syrien har brutit samman, och USA:s tålamod med de besinningslösa bombningarna av befolkningen sägs vara på upphällningen. Varje försök att attackera Assadregimen skulle dock leda till en direkt konfrontation mellan Washington och Moskva.

I förra veckan pekade dessutom USA officiellt ut Ryssland som den makt som ligger bakom dataintrången i syfte att påverka det amerikanska presidentvalet. Mycket talar för att USA på något sätt kommer att svara på dessa cyberattacker.

Till detta ska läggas ett en rad provocerande manövrar från rysk sida den senaste tiden. Det mest illavarslande för svensk del är utplaceringen av robotsystemet Iskander i den ryska enklaven Kaliningrad. Räckvidden för dessa precisionsvapen är minst 500 kilometer, vilket innebär att en stor del av södra Sverige skulle kunna nås. Till råga på allt kan robotarna laddas med kärnvapen.

Ryssland försöker visserligen avdramatisera framflyttningen och antyder att den kanske inte blir permanent. Men för svensk del borde väckarklockan nu ljuda en gång för alla. Vi måste på allvar inse vidden av det försämrade omvärldsläget i vårt närområde.

Det är här och nu som gäller. Det går inte att förhålla sig till försvaret som något som stegvis ska förstärkas när de ekonomiska ramarna så tillåter.

Vi måste snabbt rusta upp både vår militära och civila beredskap. Vi lever med föreställningen från kalla kriget att ett kärnvapenkrig betyder jordens undergång. Men det verkliga hotet i dagens Europa är Rysslands totala överlägsenhet när det gäller betydligt mindre, så kallade taktiska kärnvapen. Det finns en hel doktrin kring hur dessa skulle kunna användas som utpressning för att "trappa ner" i en konfliktsituation.Ändå är det amerikanska kärnvapen som står i fokus när den svenska vänstern varnar för atomhotet. Det tycks inte spela någon roll hur många civila Ryssland bombar i Syrien eller hur mycket Kreml skramlar med kärnvapnen. Stora delar av vänstern ser och hör inget.

Men allvaret behöver sjunka in även på andra håll. Kan vi ha kvar en så stor del av vår flygstyrka på F 17 i Blekinge, exempelvis? Hur skyddar vi bäst vår militära förmåga i brist på potent luftvärn?

Det är hög tid att överge mañana-tänket i försvarsfrågan.

 

Läs också: Vänstern hycklar om kärnvapnen

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

 

Rättelse: Räckvidden för robotsystemet Iskander har korrigerats

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!